Cât îi costă pe gălățeni o plimbare pe fluviu de Ziua Internațională a Dunării

Cât îi costă pe gălățeni o plimbare pe fluviu de Ziua Internațională a Dunării
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Pe data de 29 iunie 2023, se sărbătorește Ziua Internațională a Dunării, ocazie cu care putem reflecta asupra importanței fluviului care străbate numeroase orașe și culturi şi care, pentru gălăţeni, înseamnă "acasă". 

Fluviul Dunărea este unul dintre cele mai impresionante cursuri de apă din Europa, al doilea cel mai lung, după Volga. Dunărea a luat naștere în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, pe teritoriul Germaniei, în munții Pădurea Neagră. Străbate acum zece țări europene: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.

Dunărea este unul dintre cei mai importanți factori economici și turistici din regiunea sa. Numeroase orașe și localități de-a lungul fluviului oferă o gamă variată de activități și atracții turistice. De la croaziere și plimbări pe Dunăre, până la vizitarea cetăților medievale, a peisajelor naturale și a rezervațiilor de animale, există ceva pentru fiecare vizitator interesat să descopere frumusețea și istoria fluviului.

Pe o lungime de aproximativ 2.850 de kilometri, Dunărea trece prin orașe importante și regiuni diverse. Cele mai mari oraşe de pe Dunăre sunt Viena, Budapesta, Belgrad și Bratislava, capitale ale Austriei, Ungariei, Serbiei şi Slovaciei, alte şase capitale de state europene, București (România), Sofia (Bulgaria), Zagreb (Croaţia), Ljubljana (Slovenia), Sarajevo (Bosnia-Herţegovina) și Pristina (Kosovo), fiind situate în bazinul Dunării, cea mai mare parte din acesta, 29,9 la sută, aflându-se pe teritoriul ţării noastre. 

Galaţiul, considerat neofertant din punct de vedere turistic

Portul Galați este cel mai mare port fluvial și maritim de pe Dunăre și al doilea cel mai mare port românesc. Călătorii care trec cu vaporul pe fluviu pot admira panorama orașului, dar, din păcate, nu se opresc, Galaţiul nefiind considerat ofertant din punct de vedere turistic şi neavând infrastructura portuară necesară acomodării navelor de pasageri. Mai mult, aşa cum am scris, un ponton nefuncţional zace de 12 ani în faţa Palatului Navigaţiei, neputând fi folosit din cauza unor erori tehnice (Pontonul „Schengen”, nefolosit de 10 ani, din cauza erorilor tehnice. Un milion de euro pentru o construcţie prost concepută).

O primă problemă care ar trebui rezolvată ar fi reamenajarea portului astfel încât acesta să fie compatibil cu navele de croazieră de pe Dunăre, iar pentru turiştii cu pricina să fie pregătite oferte turistice atractive. O vizită ghidată a Bisericii Precista sau a Mănăstirii Metoc, o călătorie, de ce nu, la Crama "Bratu" pentru o degustare de vinuri şi la "Vatra cu dor", gospodăria tradiţională de la Şiviţa a lui Paul Buţa, ar putea fi doar câteva idei care să funcţioneze. Chiar şi un trenuleţ care să parcurgă faleza de la un capăt la celălalt, cu opriri la sculpturile în metal (care să primească şi ele plăcuţe noi, cu descrieri mai amănunțite şi eventuale coduri QR) ar fi o atracţie. Să mai spunem că Galaţiul nu are nici măcar un punct de informare turistică, de unde să afle ce şi când se poate vizita în urbe, să poată face rost de o hartă şi de o îndrumare etc?

Până la un turism cu oaspeţi străini, care sună ca o poveste îndepărtată, să spunem că, momentan, nu există curse regulate pe Dunăre la Galaţi, cu excepţia trecerilor cu bacul şi acelea în pericol să fie rărite de darea în folosinţă a podului de la Brăila.

Pentru cei interesați să se bucure de o plimbare pe Dunăre, cel puţin două companii oferă excursii pe fluviu: GIV Boats și Barba Yani, la care, evident, plimbarea se face cu rezervare prealabilă.

GIV Boats propune o gamă variată de trasee, cu prețuri adaptate diferitelor durate și destinații. Pentru o scurtă plimbare de o oră, care include prezentarea istorică a portului Galați și panoramă asupra orașului, tariful este de 50 lei/persoană. Pentru trasee mai lungi, cum ar fi cel de 10 ore care include vizitarea portului Tulcea și a Milei 23 din Delta Dunării, tariful este de 460 lei/persoană, masa cu specific pescăresc fiind inclusă.

Compania Barba Yani oferă, de asemenea, o serie de excursii interesante. De exemplu, plimbarea "City View - Panoramă Galați" oferă o vedere de ansamblu asupra orașului Galați și a gurii de vărsare a râului Siret, având o durată de o oră și un preț de 50 lei/persoană. Alte trasee includ excursii către Insula Cailor, portul Brăila sau brațul Măcin, cu prețuri variind între 100 și 250 lei/persoană, în funcție de durată și destinație.

Indiferent de alegerea făcută, o plimbare pe Dunăre este o experiență memorabilă, oferind o perspectivă unică asupra fluviului care leagă orașe și culturi diverse, învăluindu-vă în frumusețea și istoria acestui monument natural remarcabil, care, pentru noi, înseamnă, cu bune, cu rele, "acasă".

Citit 7224 ori Ultima modificare Marți, 11 Iulie 2023 04:40

3 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 29 Iunie 2023 11:41
    5.13.169.***
    PRIMARIA GANDESTE ca acest primar si fostului lui loc de munca!
    Taxe mai mari de la fraieri... ZERO CALITATE IN SERVICII... imi explici mie ca nu ai oameni sa cureti spatiile verzi! BUN, ATUNCI PE CE IMI IEI BANII??? DA-MII INAPOI CAND II FAC POZE INAINTE SI DUPA CA-MI CURAT SINGUR SPATIUL VERDE
    0
    0
  • postat de Un galatean ,,fericit,,
    Joi, 29 Iunie 2023 08:55
    82.76.59.***
    Forte bine ca sunt firme ca Boats sau Barba Yani, dar intrebarea fireasca e, CE FACE PRIMARIA PENTRU CETATENII CEI PASTORESC, UNDE ESTE PRIMARIA IN ACEASTA ECUATIE,uitativa la braileni, unde au edili devotati urbei si sa vedeti de cate facilitati se bucura cetatenii lor, mai cu seama cei cu ambarcat
    0
    0
  • postat de Tecucean
    Joi, 29 Iunie 2023 07:03
    5.14.87.***
    1 million de euro furați din buzunarele noastre
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.