Fosta directoare, reclamată la Parchet

Fosta directoare, reclamată la Parchet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O comisie de audit de la ISJ a stabilit că Elena Dascălu nu poate justifica cu documente modul în care a folosit banii proveniţi din chirie şi din vânzarea la fier vechi a băncilor  * Casierul comitetului de părinţi nu deţine justificări despre modul în care au fost cheltuiţi banii proveniţi din fondul şcolii * Directoarei i-au fost imputate sumele lipsă din gestiune * Pentru că aceasta refuză să returneze banii, Consiliul de Administraţie al unităţii a făcut plângere la Parchet *  Singurul comentariu pe care-l face Elena Dascălu: „Nu dau explicaţii nimănui. Am de dezminţit totul” *

O scrisoare venită pe adresa redacţiei semnată „Consiliul de administraţie al Şcolii Nr. 5 Tecuci” ne-a semnalat nereguli constatate în activitatea fostei directoare a instituţiei, Elena Dascălu.

În plic au fost introduse şi câteva documente care să susţină cele menţionate în scrisoare, respectiv raportul comisiei de audit al ISJ, copii după chitanţe, fotografii.

Deşi membrii CA intervievaţi de noi, după primirea scrisorii, nu şi-au asumat trimiterea sesizării, au recunoscut că problemele semnalate acolo sunt adevărate.

În plus, pentru că de la un punct nu au mai reuşit să gestioneze situaţia, au fost nevoiţi să depună plângere la Parchet pe numele fostei directoare.

Ce s-a întâmplat cu banii de la comitetul de părinţi?

În raportul semnat de reprezentanţii ISJ Constantin Corban şi juristul Costică Coştoi se arată că fondurile consiliului părinţilor pe şcoală nu au mai fost verificate din anul şcolar 2005/2006 până la data efectuării controlului (octombrie 2009).

Fondurile strânse de la părinţi au fost virate în contul personal al casierului comitetului, Viorel Bălan, care a primit această funcţie deoarece este de meserie contabil. Acesta nu a prezentat comisiei de control decât extrasele de cont din anul şcolar 2008/2009.

„Nu avea registru de casă, chitanţiere, tabele nominale cu sumele depuse de părinţi, referate, facturi sau bonuri fiscale privind cheltuielile efectuate. Viorel Bălan a mai menţionat că pentru perioada 2005-2008 nu mai are niciun fel de act justificativ, dar că va încerca să facă reconstituirea acestora”.

În raport se mai menţionează şi faptul că în procesele verbale încheiate cu ocazia adunării generale a comitetului de părinţi şi în care se face analiza financiară nu se face nicio menţiune cu privire la sumele încasate şi plăţile efectuate. 

Deşi o sumă a fondurilor care au fost gestionate fără a se întocmi demersurile legale nu există, în scrisoarea emisă redacţiei se pomeneşte de 60.000 de lei (sumă adunată în cei patru ani de la toate clasele şcolii).

Chiar dacă susţin că nu ştiu nici ei despre ce sumă este vorba, membrii actualului CA al şcolii cu care am stat de vorbă – directoarea-adjunctă Georgeta Coadă, profesorul Gică Grigore, învăţătoarea Maria Tilă şi contabila centrului financiar Cristina Cadu (de directorul Cristian Serghie nu am putut da, deşi stabilisem o întâlnire cu acesta) – susţin că numitul Viorel Bălan, deşi a fost notificat de mai multe ori în decursul unui an să prezinte documentele, nu a dat niciun răspuns nici la ora actuală.

„I-am trimis notificare acasă şi am primit confirmarea de primire, dar nu a venit cu niciun act. Mai mult decât atât, domnul şi-a mutat copilul la altă şcoală, iar noi am rămas fără să ştim concret ce s-a făcut cu suma respectivă de bani şi nu ştim dacă ne vom lămuri vreodată”, susţine directoarea-adjunctă.

Membrii CA-ului susţin că prin atitudinea respectivului părinte dar şi a fostei directoare faţă de această problemă i se aduc prejudicii de imagine Şcolii Nr. 5 Tecuci, care este cea mai bună instituţie de învăţământ primar şi gimnazial din oraş. Ca urmare, de un an de zile nu s-a mai cerut niciun ban de la părinţii elevilor pentru fondul şcolii.  

În scrisoare se pomeneşte şi faptul că directoarea s-ar fi folosit de fondul şcolii pentru amenajarea celor două apartamente ale sale, dar la faţa locului ni s-a spus că nu există dovezi pentru aşa ceva.    

Fierul vechi şi gardul

Lista neregulilor semnalate şi consemnate în raportul comisei de audit continuă. Una dintre acuzele care i se aduc directoarei este faptul că în urma livrării unei cantităţi de fier vechi provenind de la băncile date la casare, directoarea nu a depus banii la casierie, pentru a fi viraţi la bugetul statului, cum ar fi fost legal, ci şi-ar fi însuşit suma de 1.176 de lei.

În nota explicativă dată comisiei, aceasta susţine însă că din aceşti bani ar fi cumpărat şi montat un aparat de aer condiţionat în cancelaria şcolii. Dar nu a prezentat niciun material justificativ, iar aparatul de aer condiţionat nu este trecut în inventarul şcolii.   

Tot legat de fierul vechi, în raport se arată că directoarea ar fi dat unei profesoare din şcoală, Valeria Petrache, grilajele de la ferestrele înlocuite cu termopan pe care aceasta le-a folosit pentru a-şi amenaja garduri la locuinţa proprie.

Deşi cele două susţin  că grilajele ar fi fost recuperate de la fier vechi, angajaţii şcolii au declarat că respectivele obiecte au rămas în magazia unităţii ceva timp după livrarea de fier vechi, iar în facturile firmei care a primit fierul se arată că acesta provine numai de la băncile dezmembrate.  

Chitanţă falsă?

La controlul auditului, fosta directoare Elena Dascălu este găsită cu nereguli în modul în care a gestionat sumele de bani încasate din chiria percepută de la diverse instituţii, dar şi de falsificarea unei chitanţe. În incinta Şcolii Nr. 5 Tecuci a funcţionat o filială a Universităţii „Danubius”.

Deşi reprezentantul acestei instituţii susţine că i-a plătit fostei directoare suma de 400 de lei, reprezentând chiria pe luna iulie 2008, aceasta nu se regăseşte în registrul de casă şi nici nu a fost virată la casierie în contul veniturilor extrabugetare.

Mai mult decât atât, chitanţa pe care a eliberat-o directoarea universităţii pe luna iulie nu corespunde cu chitanţele pe care le eliberează centrul financiar.

„Am verificat la Universitatea «Danubius» şi s-a constatat că chitanţa eliberată de Elena Dascălu sub semnătura ei este un fals”, ne precizează directoarea-adjunctă”.

Altă sumă încasată de fosta directoare şi nepredată la casieria centrului financiar este cea percepută pentru chiria  claselor de dans care s-au desfăşurat în şcoală, timp de două luni.

Pentru această activitate nu s-a încheiat un contract de închiriere, iar 800 de lei încasaţi de Elena Dascălu nu au fost viraţi la casierie, fosta directoare explicând că i-a folosit pentru organizarea zilelor şcolii. 

„De un an de zile, găurile din gestiune nu au fost astupate”

În recomandările făcute de comisia de audit la finalul raportului se cere conducerii actuale a şcolii să recupereze suma de 2.376 de lei de la Elena Dascălu (banii de la fierul vechi şi sumele din chirie netrecute prin contabilitate), şi să recupereze de la Valeria Petrache grilajele devenite garduri. 

„Noi am trimis notificări şi fostei directoare şi doamnei Petrache care a ieşit la pensie şi lui Viorel Bălan pentru a ne preda documentele justificative pentru activitatea financiară a comitetului de părinţi din perioada 2005-2009. A trecut deja un an şi nu s-a rezolvat nimic din toate acestea”.

„Cum nu putem să-i forţăm, în şedinţa de CA s-a convenit să depunem plângere la Parchet, pentru că altfel nu ştim cum să rezolvăm situaţia. De un an de zile găurile din gestiune nu au fost astupate”, ni se plâng membrii CA, prezenţi la discuţie.    

„Nu e de competenţa ISJ-ului”

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine la rândul său că instituţia pe care o conduce nu poate face mai mult în acest caz: „Dacă mai era directoarea unităţii, ar fi trebuit să luăm măsuri, aşa lăsăm la latitudinea conducerii şcolii să rezolve problema. Nu e de competenţa ISJ-ului”, spune Resmeriţă.

„Nu dau explicaţii nimănui”

Bineînţeles că am încercat să discutăm şi cu fosta directoare Elena Dascălu. Telefonic, pentru că în timp ce noi eram la Şcoala Nr. 5 din Tecuci, dumneaei era în audienţă la inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, pentru a contesta calificativul pe care l-a primit pentru activitatea didactică.

Deşi iniţial şi-a arătat disponibilitatea de a discuta cu noi telefonic, ulterior ne-a declarat doar: „Eu nu dau explicaţii nimănui. Am de dezminţit totul”.

„Nu sunt la discreţia unor colegi care nici nu-şi fac orele, dar se ocupă cu reclamaţiile, pentru că au prea mult timp liber. Eu îmi văd de munca mea şi sunt un profesor cu o activitate bogată”, ne spune fosta directoare, ca şi cum nouă ne-ar fi trecut prin cap să-i discredităm munca la catedră. Nici vorbă.

În cadrul CA al ISJ de ieri seară s-a analizat situaţia în ceea ce priveşte acordarea calificativului acordat Elenei Dascălu de către actuala conducere a şcolii, ne-a informat inspectorul general. De restul lucrurilor semnalate, rămâne să se ocupe organele abilitate.

N. R. Am încercat să luăm legătura şi cu părintele Viorel Bălan, primind de la secretariatul şcolii un număr de telefon înscris în catalog. Dar ne-a răspuns robotul care ne-a anunţat că numărul format nu este alocat.

Citit 2771 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.