Gaudeamus pe iPhone

Gaudeamus pe iPhone
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începutul noului an universitar a mai animat puţin viaţa în Galaţi. Încă de dimineaţă se simţea în trafic faptul că studenţii se întorc la cursuri.

Microbuzele şi autobuzele care mergeau spre sediile facultăţilor Universităţii „Dunărea de Jos” erau mai pline ca de obicei, iar traficul spre Universitatea „Danubius” semăna cu cel din weekend, când gălăţenii se îndreaptă cu mic cu mare spre supermarketurile din zonă.

Fără fastul şi festivismul anilor trecuţi, deschiderile oficiale de ieri s-au împărţit în discursurile clasice ale cadrelor didactice şi ale invitaţilor şi mondenul primei zile de şcoală.

Studenţii şi-au etalat ultimele achiziţii în materie de haine, telefoane şi, în unele cazuri, maşini scumpe, au povestit tot ce au făcut în vacanţă, prin ce insule exotice au mai mers cei cu dare de mână sau cum au vizitat doar betoanele din jurul blocului în care locuiesc.

Oricât de potenţi financiar ar fi părinţii, prima zi de an universitar a fost ocazia perfectă pentru toţi studenţii de a veni cu tot ce au mai bun la ei. Deh, trebuie să faci o impresie plăcută în faţa colegilor şi a profesorilor.

Showroom-ul de la „Danubius”

Parcarea din faţa Universităţii „Danubius” era ieri un adevărat showroom auto, în care puteai găsi de la amărâte de Dacii luate de la tata din garaj, până la Audi, BMW sau Mercedes.

Din maşinile scumpe au coborât, evident, băieţii şi fetele de bani gata, îmbrăcaţi după ultimele fiţe şi purtând la cingătoare telefoane care mai de care mai costisitoare.

Pe unii nici nu i-a interesat festivitatea propriu-zisă de deschidere (Aula Magna a fost totuşi umplută peste capacitate), nonconformiştii preferând o discuţie amicală cu colegii pe holuri, un ochi aruncat pe orar (ca să ştie la ce oră trebuie să vină astăzi) şi apoi o vizită la bufetul universităţii sau la vreo cârciumă cu pretenţii din oraş.

Cei care au ajuns totuşi în Aula Magna au putut urmări o festivitate de deschidere tradiţională, cu urări de „burta pe carte!” din partea profesorilor şi cu discursuri mai mult sau mai puţin plictisitoare din partea invitaţilor.

Studenţi eminenţi, dar şi plimbăreţi

În celălalt capăt de oraş, la Universitatea „Dunărea de Jos” deschiderea centralizată a făcut loc anul acesta unor deschideri multe şi mărunte. Fiecare facultate în parte şi-a primit studenţii săi, au fost prezentaţi profesorii, s-au făcut şi aici urări de „învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi!”, după care studenţii s-au năpustit claie peste grămadă în faţa avizierelor pentru a-şi nota orarul.

Aceste spaţii s-au dovedit cele mai animate, studenţii silitori notându-şi conştiincioşi orarul pentru toată săptămâna, în timp ce „hoinarii” ori au evitat zona, ori au zăbovit vreme de câteva secundă să vadă sălile în care se vor aduna colegii lor începând de astăzi.

Şi la „Dunărea de Jos” ţinutele au fost cu totul speciale, fetele şi băieţii încercând să atragă privirile asupra lor, pentru că, cine ştie, unii îşi vor cunoaşte în aceste zile viitoarele soţii sau viitorii soţi.

Probabil că şi la universitatea de stat din Galaţi s-ar fi adunat de un parc auto valoros, dar din păcate nu există nicio parcare unică în care să îşi instaleze toţi studenţii bolizii.

În rest, începutul de an universitar a însemnat doar o vizită până la şcoală, o discuţie cu colegii şi poate o (re)întâlnire cu profesorii. Gaudeamus s-a auzi mai în şoaptă, vremurile s-au schimbat, studenţii nu se mai duc pe jos ca să salveze banii de bilet de autobuz, şcoala e ceva mai relaxată, să fie într-un ceas bun şi să avem un an universitar excelent!

Citit 664 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.