Ziua Educatorului anchetat de DNA?

Ziua Educatorului anchetat de DNA?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele două cadre didactice gălăţene, acuzate de procurorii DNA că ar fi fraudat Bacalaureatul din 2010, au fost la un pas a fi premiate, de Ziua Mondială a Educaţiei, cu câte o Diplomă „Profesor pentru Performanţă”.

Directoarea Colegiului Particular „Dimitrie Cantemir”, profesoara de fizică Elena Onu, şi profesoara de limba română Mariana Lazanu sunt cercetate penal sub acuzaţia de trafic de influenţă, dare de mită şi, respectiv, luare de mită la examenul din 2010, pentru că ar fi încercat să modifice notele de pe tezele unor candidaţi, absolvenţi ai Colegiului „Cantemir”. Ambele predau în continuare la Colegiul Naţional „V. Alecsandri”.

„O eroare umană”

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a organizat şi anul acesta, pe 5 octombrie, tradiţionala manifestare prin care i-a premiat pe profesorii ai căror elevi au obţinut rezultate bune la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale.

Deşi conducerea ISJ Galaţi susţine că cele două profesoare nu au primit nicio distincţie, în timpul ceremoniei organizate la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, numele profesoarelor au apărut pe slide-urile de prezentare a premianţilor, rulate în PowerPoint.

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă (FOTO) ne-a precizat că numele Elenei Onu şi Marianei Lazanu s-au strecurat în prezentare numai dintr-o eroare umană, revenind asupra unei declaraţii iniţiale, conform căreia profesoarele „au rezultate cu elevii, nu li s-a dovedit vinovăţia şi, deci, la propunerile inspectorilor de specialitate, le-am acordat diplomele, la fel ca celorlalţi colegi”.

„Până la urmă nu le-am completat aceste diplome, iar domnul director al Colegiului «Alecsandri» a dus la liceu numai distincţiile cadrelor didactice de chimie, care au avut rezultate şi care nu au fost marţi la premiere”, a spus, ulterior, corectându-se, Doru Resmeriţă.

Însă directorul Vasile Ciuchină nu era, ieri, lămurit, dacă ISJ le-a premiat sau nu pe profesoare, acestea, având, totuşi, rezultate: „Un elev de clasa a XI-a, unde predă doamna Lazanu, s-a întors cu o distincţie de la etapa naţională, iar un elev de clasa a VII-a, de la doamna Onu, a adus o menţiune”.

Ancheta, în derulare

Ancheta Justiţiei în cazul acuzaţiilor aduse celor două profesoare cu gradul I, care au rămas în continuare la catedră, este în desfăşurare. Conform declaraţiilor lui Doru Remeriţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a demarat o anchetă administrativă în acest caz.

„Recomandarea iniţială a instanţei a fost ca profesoarele să nu intre în contact cu membrii Comisiei Judeţene de organizare şi desfăşurare a Bacalaureatului 2010. Cum ancheta administrativă ar fi trebuită făcută cam cu aceiaşi inspectori şcolari implicaţi în examen, am primit sfatul, chiar şi de la un reprezentant al Ministerului Educaţiei, să lăsăm întâi să curgă ancheta justiţiei. Când va exista o hotărâre definitivă a Instanţei probabil că vom lua şi noi o măsură administrată”, a ţinut să mai precizeze şeful ISJ Galaţi.

În vară, Tribunalul Galaţi a hotărât, ca măsură preventivă, doar obligativitatea ca cele două profesoare să nu părăsească ţara şi localitatea.

Citit 2248 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.