Foarte mulți taximetriști gălățeni nu au venit la propriul protest (VIDEO)

Foarte mulți taximetriști gălățeni nu au venit la propriul protest (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Numai câteva zeci de taximetriști gălățeni și-au rupt două-trei ore din timpul lor pentru a participa, marți, la prima zi a acțiunilor de protest organizate în circa 40 de orașe din țară și având ca scop interzicerea transportului alternativ. În aceste condiții, să vedem câți vor participa miercuri și joi, la următoarele două marșuri de protest.

Mulți "taxiști" gălățeni se plâng de concurența pe care le-o fac Uber și Bolt, dar extrem de puțini sunt dispuși să facă ceva concret pentru a-și apăra interesele. De exemplu, să participe la un protest anunțat și organizat de colegii lor. "E jale cu voi, 15 taxiuri și 7 mașini de poliție... Rușine!", este un comentariu de pe Grupul Taximetriștilor din Galați, care surprinde modul în care a arătat, marți, prima dintre cele trei zile consecutive de proteste anunțate.

Sute de taximetriști au preferat să stea pe traseu sau acasă

La ora 11,00, din parcarea din fața Universității "Danubius" au plecat în marș circa 20-25 de taxiuri, foarte puține față de așteptările organizatorilor acțiunii. Pe drum li s-au mai alăturat câțiva colegi, astfel că, atunci când coloana a ajuns în zona Trei Star, numărul mașinilor ajunsese la 40-50.

În municipiul Galați, Primăria a eliberat licențe pentru 1.024 de taxiuri. Deci, din peste o mie de potențiali participanți la protest, au venit efectiv numai vreo 50. Cam atât despre interesul pe care taximetriștii din Galați l-au arătat față de protestul făcut în numele lor. Ca o comparație, la marșul similar care a avut loc pe 20 iunie în Galați au participat 232 de taxiuri, de peste patru ori mai multe decât acum.

Chiar și în aceste condiții, conform lui Marian-Decebal Dublea, organizator al acțiunii de la Galați, vor avea loc și următoarele două marșuri de protest, anunțate pentru zilele de miercuri și joi (20 și 21 septembrie).

Se cere abrogarea legii care reglementează transportul alternativ

"Având în vedere că taxiul este utilitate publică, potrivit Legii nr. 38/2003, dorim să atragem atenția tuturor prefecturilor și Guvernului României că noi, taximetriștii, cerem unanim abrogarea OUG-ului 49/2019 și implicit a Legii 204/2019", care reglementează transportul alternativ în România, se arată într-un comunicat remis de ARIPA 18, prin președintele Daniel Mitrea, în numele taximetriștilor din orașele participante.

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, taximetriștii sunt nemulțumiți și de alte aspecte legale. Ei spun că toate încasările brute ale celor care dețin licență de taxi sunt impozitate local, în vreme ce o mare parte din încasările brute ale Bolt și Uber pleacă spre țările-mamă ale companiilor respective. Companiile de taxi își pot desfășura activitatea doar pe raza UAT-ului pe care au primit licența, pe când cei de la Bolt și Uber pot circula fără probleme în orice localitate. La taxiuri, vechimea maximă acceptată a mașinii este de 5 ani, pe când la ride sharing se acceptă și o vechime dublă. Taximetriștii nu pot depăși tariful maxim aprobat de Consiliul Local, în timp ce platformele Bolt și Uber îl pot crește "dinamic" cât vor, în funcție de numărul mare de cereri sau de condițiile meteo nefavorabile.

"De ce noi - patru taxiuri la 1.000 de locuitori, iar ei - infinit la 1.000? Taximetria susține economia", a fost una dintre lozincile puse în geam de protestatarii din Galați.

Citit 2396 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 02:51

8 comentarii

  • postat de Popescu
    Joi, 21 Septembrie 2023 10:03
    5.13.226.***
    Vreți taxi ca afară? Dacă se face km 20 ron ca afara ,eu cred ca rupeți bara de la autobuz.Toate prețurile ca afară, dar tariful ca la noi , când vor fi doar 200 de licențe pe Galați atunci mai vorbim de civilizație.
    4
    0
  • postat de angajati-va soferi pe masini particulare daca vreti sa miroase a gucci in masina
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 18:07
    89.39.81.***
    @taxiUK...sint clienti care vin bauti, in slapi mirositori, la fel sortul si tricoul de la sh si tu vrei sofer de taxi imbracat bussines....vin de la cimitir plini de pamint, de la cersit dupa ce au facut banii si tu vrei sofer imbracat bussines? vor sa mearga 1km, 5 lei.....
    6
    2
  • postat de Razzy
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 17:04
    5.14.153.***
    E simpla treaba, nea Caisa care vin la munca in bermude si tricou / maieu, nu stau in banii de taximetrie dar stiu sa se planga. De asta nu merita compasiune. Reconversie profesionala, nu o sa se schimbe legislatia, sa nu-si faca sperante desarte, au mai fost proteste pe tema asta si degeaba.
    2
    7
  • postat de TaxiUK
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 14:34
    95.77.107.***
    Puturosii in papuci si maieu nu vor concurenta(inclusi administratorii de dispecerate).Concurenta scade pretul si civilizeaza.In exterior taximetristul este imbracat cu pantalon lung, pantof si camasa cu maneca lunga incheiata la penultimul nasture.
    2
    13
  • postat de Adrian
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 10:08
    86.124.201.***
    Adica nu a fost nici o greva, practic mai mult au incurcat traficul.

    Civilizati-va intai si lasati magariile si smenurile. Si nu va mai preocupati voi de transportul alternativ care exista peste tot nu l-a inventat Galatiul.
    1
    15
  • postat de Mariusica bubulica
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 09:39
    86.124.202.***
    Pe mine m-a dat pe spate aia cu vechime maxima la taxiuri de 5 ani. De când aceasta regula? Ultima oară când am fost cu un taxi era o mașină destul de "descompusă". In plus știm cu toții cum se face ITP după ora 4-5 la Sherr...
    2
    14
  • postat de Cristi
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 07:32
    5.14.143.***
    La 7,33 litrul cine sa mai protesteze?
    1
    8
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 19 Septembrie 2023 20:59
    5.13.167.***
    Nu sustine nimic! Daca banii ajunsi la BUJET, pleaca la bibanii din Bucuresti... ca de obicei cel putin 60%... poti avea rata de colectare ana.F. de 100%... banii TOT SE VOR FOFILA PE ALTE CANALE! Singurii care ne-au impins spre civilizatie au fost tot strainii prin legi! Istoria din manuale e vaga
    1
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.