Programul "Tomata", variantă revăzută și extinsă și la alte legume. Veşti bune pentru fermierii gălăţeni

Programul "Tomata", variantă revăzută și extinsă și la alte legume. Veşti bune pentru fermierii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Programul "Tomata" va avea în acest an și un sprijin pentru culturile de ciclu 2 în spații protejate, cu un ajutor de 1.000 de euro per beneficiar

Ministerul Agriculturii a publicat proiectul de act normativ pentru noul ajutor de minimis pentru cultura de legume în sere și solarii, iar noutatea este reprezentată de eligibilitatea la plată a mai multor specii legumicole, nu doar a tomatelor.

În județul Galați se află unul dintre cele mai importante bazine legumicole din țară. Acest lucru s-a văzut, în acest an, și prin numărul mare de legumicultori gălățeni care s-au înscris în ciclul 1 al Programului "Tomata". Din cei 22.000 de beneficiari la nivel național, pe ciclul 1, mai bine de 5.700 de legumicultori au fost din județul Galați!

"Într-adevăr, e un program care s-a bucurat de succes în județul Galați, iar acest lucru se vede din numărul mare de fermieri beneficiari ai acestei scheme de minimis. Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani, în Programul "Tomata" intrau în jur de 3.000 de fermieri, în prezent numărul lor aproape că s-a dublat. Mai mult, în afară de Matca și zona Corod, Barcea, Drăgănești, Munteni etc. - activitatea legumicolă în sere și solarii s-a extins și în alte comune. Un lucru benefic pentru agricultura gălățeană este că, începând cu ciclul 2 al Programului "Tomata" 2023, s-au diversificat culturile de legume ce pot fi incluse în schema de minimis", ne-a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați, Nelu Costea.

Noul cadrul de aplicare prin care s-a reglementat noua schemă de ajutor a Programului Tomata, în varianta extinsă și adăugită, a fost fixat prin HG nr.846/2023 și a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 837 din 15 septembrie 2023. Conform noilor reglementări, Programul "Tomata" prevede că legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, pe o suprafață de 1.000 mp, și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

"Fermierii deja pot să depună la instituția noastră setul de documente care le atestă calitatea de producător în sensul hotărârii de guvern prin care se reglementează ciculul II de producție, pentru a fi incluși în acest program. Termenul-limită este de 20 de zile de la publicarea hotărârii de Guvern, prin urmare actele trebuie depuse până pe 6 octombrie", a precizat directorul DAJ Galați, Nelu Costea.

Ca și în variantele precedente ale acestui program, sunt o serie de condiții în ceea ce privește producția pe care trebuie să o obțină legumicultorii, dovedită, desigur, cu acte. În acest sens, producțiile minime care trebuie valorificate de fermieri pentru Programul "Tomata" - ciclul II sunt următoarele: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Conform normativelor, valorificarea culturilor trebuie să se facă în perioada 20 octombrie 2023 - 31 ianuarie 2024, dar aceasta este un interval general, care include toate tipurile de legume avute în vedere. După depunerea documentelor privind valorificarea produselor, fermierii ar urma să primească cei 1.000 de euro cuprinși în schema de minimis începând cu data de 26 februarie 2024.

Citit 5577 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2023 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.