Ansambluri folclorice românești din regiunea Odesa, acasă, la Galați

Ansambluri folclorice românești din regiunea Odesa, acasă, la Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

80 de etnici români din comunitățile istorice din sudul Basarabiei, Ucraina, au sosit săptămâna trecută de acasă, „acasă”, în România, la Galați, în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Citește și 80 de copii și tineri români din Bugeac au cântat și au dansat pentru gălățeni

Potrivit unui comunicat remis redacției, gazda acestui proiect a fost Facultatea Transfrontalieră a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Așa cum spune și denumirea, proiectul „Cultură și simțire românească dincolo de granițele țării” și-a propus să contribuie la păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice, culturale și lingvistice a etnicilor români din Ucraina și la revitalizarea și conservarea tradițiilor din comunitățile românești din afara granițelor. Totodată, scopul proiectului a fost acela de a crea un pretext de sărbătoare pentru a compensa în sufletul fraților români traumele pricinuite de războiul care le-a schimbat și redefinit viața.

Alături de oaspeți, în experiența gălățeană, au fost rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, decanul Facultății Transfrontaliere, conf. univ. dr. Gina-Aurora Necula, și responsabilul de proiect, lect. dr. Alexandra-Monica Toma.

Pentru a face de neuitat implicarea în proiect, activitățile din agendă au îmbinat cursurile de cultură și civilizație românească cu workshopurile și vizitele la obiectivele culturale din Galați (Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, Muzeul Satului). În egală măsură, memorabil va rămâne și schimbul de experiență cu ansamblul folcloric ”Doina Covurluiului” de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în cadrul căruia, cu sprijinul dirijorului Ion Chiciuc și al coregrafului Ion Horujenco, participanții au făcut o călătorie imaginară prin România autentică și au împărtășit cântece și dansuri tradiționale.

Grupul-țintă al proiectului este format din ansamblurile folclorice din regiunea Odesa: „Dor basarabean”, Ismail, conducători artistici Victor Popescu, Sergiu Andrieș; „Opincuța”, Orlovca, Reni, conducător artistic Nicolae Alexandrov; „Doruleț”, Reni, conducător artistic Mariana Cârlig, a căror vizită la „Dunărea de Jos” s-a finalizat cu un spectacol folcloric de muzică și dans, care a avut loc pe 29 octombrie 2023, la ora 11,30, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Succesul proiectului a fost garantat de implicarea autorităților și instituțiilor locale: Consiliul Județean Galați, Primăria Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, dar și de susținerea Galtour Dunărea Galați.

Citit 1552 ori Ultima modificare Vineri, 03 Noiembrie 2023 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.