Sfinții Mihail și Gavriil, în credinţa ortodoxă

Sfinții Mihail și Gavriil, în credinţa ortodoxă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai, Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie de către credincioşii ortodocşi şi greco-catolici

Traducerea din ebraică a numelui Gavriil este "Dumnezeu este puterea mea", iar din Noul Testament aflăm că Arhanghelul Gavriil este mesagerul veştilor bune, îngerul care a vestit părinţilor Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. El a adus, de asemenea, Maicii Domnului, vestea bună a nașterii Mântuitorului. În icoane apare înfățișat cu semnul divin al crinului și al trompetei din care va suna și va anunța cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ.

"Cine este ca Dumnezeu" este traducerea din ebraică a numelui celui de-al doilea sfânt, Mihail, considerat cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-au luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, fiind reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, cu o suliţă în mână, având vârful îndreptat spre pământ. Se spune despre Arhanghelul Mihail că el este cel care ia sufletele oamenilor, că stă la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască.

Împreună, cei doi sfinți sunt păzitorii oamenilor, de la momentul nașterii, până la trecerea dincolo de viață. Se roagă divinității pentru sănătatea lor și călăuzesc sufletele oamenilor în drumul lor către rai. Conform tradiției creștine, sărbatoarea dedicată Sfinților Mihail și Gavriil este prilej de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.

Citit 1460 ori Ultima modificare Vineri, 10 Noiembrie 2023 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.