CJAS Galați are datorii la medicii de familie şi concedii medicale nedecontate

CJAS Galați are datorii la medicii de familie şi concedii medicale nedecontate
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Medicii de familie acuză că serviciile medicale furnizate în luna octombrie nu le-au fost decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi

Deși situația este gravă la nivelul întregii țări, se pare că sunt județe unde plata pentru serviciile medicale s-a făcut parțial, în proporție de 60 la sută. Dr. Dumitru Mărășescu, medic de familie și președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați, spune că de vină pentru întârzierea plăților nu ar fi CJAS, ci Ministerul Finanțelor și Guvernul, care au redus considerabil sumele de bani virate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Servicii medicale nedecontate

"Deși suntem la jumătatea lunii noiembrie, medicilor de familie din Galați nu le-au fost virate veniturile cuvenite pentru serviciile medicale prestate în luna octombrie. Sunt venituri din care noi plătim totul la cabinet: gaze, lumină, femeia de serviciu, sănătate, pensii, salariul asistentei. Considerăm totuși că nu e vina CJAS și nici măcar a CNAS, ci a Ministerului de Finanțe și a Guvernului, care nu au onorat sumele solicitate de CNAS pentru medicii de familie. Se pare că este o problemă la nivel național, pentru că în țară sunt județe unde s-a plătit parţial, dar și județe unde nu s-a primit nimic", ne-a declarat dr. Dumitru Mărășescu.

Restanţe din luna iunie

Pentru a vedea cum stau lucrurile în teritoriu, am luat legătura cu directorul CJAS Galați, dr. Ciprian Groza, care ne-a oferit câteva lămuriri. Acesta ne-a declarat că, începând de astăzi (marți, 21 noiembrie - n.r.), medicii de familie vor primi, eșalonat, contravaloarea serviciilor medicale efectuate în luna octombrie. "O parte dintre bani au plecat astăzi către medicii de familie din Galați. Aceștia vor primi acum 60 la sută din sumă, așa cum s-a primit în toată țara", ne-a spus dr. Ciprian Groza.

Medicul a recunoscut că instituția pe care o conduce are restanțe și la plata concediilor medicale, contravaloarea acestora nefiind achitată din luna iunie a anului curent

"Din păcate, nu avem bani. Ultima lună în care am achitat contravaloarea serviciilor medicale este luna mai, astfel că avem restanță lunile iunie, iulie, august, septembrie și octombrie. Legea spune că termenul de achitare a concediilor medicale este de 60 de zile de la momentul în care banii ajung în contul CJAS. Astfel de situații au mai fost și în anii trecuți. Probabil că se vor mai regla din plăți până la sfârșitul anului și toată lumea își va primi banii", ne-a mai spus directorul CJAS Galați.

Președintele CNAS, Andrei Baciu, a declarat că a solicitat 4,2 miliarde de lei şi a primit doar 1,7 miliarde de lei, bani ce vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi pentru domeniile de asistenţă medicală. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că acestea au fost disponibilităţile existente la bugetul de stat la momentul respectiv.

Citit 2504 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2023 07:22

3 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 22 Noiembrie 2023 08:04
    86.124.201.***
    Mai putine case de sanatate!In fiecare regiune cite una!La aceste case de sanatate sunt salarii foarte mari,lucreaza foarte multi atirnati politic care se opun digitalizarii pt a nusi pierde posturile!Sunt oameni bolnavi cronici care nu au parte de medicamente pt ca pe imbuibatii de la case nu le pa
    3
    14
  • postat de Mihai
    Marți, 21 Noiembrie 2023 22:16
    78.96.156.***
    61,4 procent in cluj
    3
    9
  • postat de Cristi
    Marți, 21 Noiembrie 2023 21:19
    5.13.217.***
    Cui ii pasa? lor sa le mareasca salariile ca sunt performanti din cale afara!
    4
    31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.