Tineret, mândria cui?

Tineret, mândria cui?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

STRADA - Doi puşti de gimnaziu, abia ridicaţi peste un metru, târâie ghizdanele stricându-se de râs. Vorbesc tare, completându-şi unul altuia povestea. E sordidă. Sunt vitejiile petrecute în toaleta şcolii, cu întreceri de urinat pe pereţi şi alte amănunte pe care hârtia nu le suportă. Limbajul, uşor de reţinut din cauza tonului ridicat, este de netranscris.

AUTOBUZUL - Trei fetiţe, aşa li se spune până pe la 12-13 ani, chiar dacă picioarele lungi, dezvelite de fustele scurte şi pieptul bombat contrazic diminutivul, stau confortabil pe scaune, una întoarsă cu totul către celelalte două, şi îl înjură româneşte pe profesorul de istorie.

Tocmai le-a dat lucrare. Alături, în picioare, o bătrână încovoiată se clatină la fiecare hop şi scapă din mână sacoşa în poala uneia dintre copile. Şuierată printre dinţi, o altă înjurătură se adaugă celor deja auzite.

CLUBUL - În faţa unui club vestit din oraş, câţiva băietani în blugi şi bluze intens colorate, vârstă incertă, între 13 şi 15 ani, ies cu ţigara în mână să-şi aştepte prietenii. Miros puternic a băutură şi sudoare. Unul dintre ei face doi paşi spre stânga şi vomită direct în drum. Ceilalţi râd de se strică, bătându-l pe spate. 

ALIMENTARA - Grup compact de adolescenţi înţoliţi, parfumaţi, cu frizurile ridicate de gel direct în sus. Le fac cu mâna fetelor care-i aşteaptă afară, dându-şi coate.

Iau din raft două sticle de whisky, una de votcă, mai multe de cola şi câteva pachete de ţigări. Plătesc nepăsători cu sutele scoase din buzunarul doldora.

ŞCOALA - Pe poarta şcolii generale ies, aşteptaţi de bone, părinţi sau bunici, elevii de şcoală primară. Un gimnazist pus pe şotii, din buzunarul căruia se vede ieşind pachetul de ţigări, le pune metodic piedică şi, când nu cad, le dă şi câte una după spate. În glumă.

Sunt câteva instantanee ale unei realităţi uşor de observat. Zilnic. Şi la tot pasul. Unde sunt părinţii, profesorii şi de ce nu văd? Sau dacă văd, ce fac? E o întrebare la care încă mai căutăm răspunsul.

Citit 937 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.