Tradiții de Crăciun și Anul Nou, prezentate pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale

Tradiții de Crăciun și Anul Nou, prezentate pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Mai multe grupuri de colindători au fost prezente duminică, 17 decembrie, pe esplanada de la Catedrala Arhiepiscopală, unde au susținut un concert de colinde și au prezentat datinile strămoșești de Crăciun și Anul Nou.

Evenimentul, care și-a propus valorificarea tradițiilor românești autentice, a reunit mai multe grupuri folclorice de colindători din regiunea noastră. De asemenea, Ansamblul Folcloric "Doina Covurluiului" a oferit celor prezenți un moment special de datini și obiceiuri de iarnă. Organizatorii manifestării au fost Consiliul Judeţean Galaţi şi Centrul Cultural "Dunărea de Jos", având ca partener, ca de fiecare dată, Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, în prezența credincioşilor de toate vârstele și a colindătorilor sosiți în aceste zile la Galați pentru a vesti prin cântec Naşterea Domnului Iisus Hristos.

"Printre numeroşii credincioşi prezenţi s-au numărat şi preoţi din cadrul Protopopiatului Galaţi, care au purtat pe braţe Icoana Naşterii Domnului, împodobită cu ştergarul românesc tradiţional, veniţi pentru a primi binecuvântarea arhierească de a merge în această perioadă la casele credincioşilor pe care îi păstoresc. Evenimentul de la Galaţi a reunit peste 200 de persoane din 18 grupuri folclorice din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina. Pe lângă tradiţionalele colinde şi cântece de stea interpretate de Corul mixt al Catedralei şi de ceilalţi colindători în lăcaşul de cult, membrii grupurilor folclorice şi cetele de colindători au încântat asistenţa şi pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale cu alte urături şi jocuri tradiţionale cu tobe şi fluiere", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată şi răsplătită financiar de către ierarhul Dunării de Jos, iar în spiritul tradiţional toţi au primit daruri specifice perioadei în care ne aflăm.

Manifestarea tradiţională este un eveniment folcloric reprezentativ din Eparhia Dunării de Jos prin care se păstrează, se revigorează şi se promovează colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din ţara noastră.

Citit 2270 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2023 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.