Când începem educaţia sexuală?

Când începem educaţia sexuală?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Să-ţi explice mama!” ori „Să-ţi spună taică-tău” sunt scuzele favorite ale părinţilor care consideră sexul un subiect tabu. Statisticile arată clar că adolescenţa este o grupă de risc din toate punctele de vedere: a avorturilor, sarcinilor, contracepţiei.

„Educaţia pentru sănătate trebuie să înceapă la grădiniţă, de la trei ani, în primul rând cu conştientizarea apartenenţei la sex. Nu îmbrăcăm băiatul ca pe fetiţă, iar pe fetiţă nu o punem să joace fotbal, pentru că sunt lucruri legate şi de igienă personală şi de dezvoltarea fizică, psihică, sub toate aspectele, caracteristice fiecărui sex”.

„Educaţia pentru sănătatea reproducerii trebuie dezvoltată odată cu creşterea în vârstă a copilului şi explicată pe limbajul lui, încât să înţeleagă ce se va întâmpla din punct de vedere fizic şi biologic cu corpul lui pe viitor”.

„Educaţia pentru sănătatea sexuală nu înseamnă că instigi copilul să-şi înceapă viaţa sexuală mai devreme, dimpotrivă, îl responsabilizezi privind acţiunile viitoare legate de propriul organism şi comportamentul cu ceilalţi din jur”.

„Să ştie la ce schimbări să se aştepte, să lăsăm tabuurile şi miturile care se transmit din generaţie în generaţie. Poate că ar trebui să începem educaţia sexuală cu generaţiile care nu au primit-o la vremea respectivă”, ne-a recomandat dr. Mariana Creţu Stuparu.

Începerea vieţii sexuale mai timpurie are legătură şi cu vârsta la care fetiţele devin domnişoare, care este în scădere - 9 ani - în condiţia în care media e 11-13 ani. Este esenţial ca mamele să le explice fetelor că pot deveni, la rândul lor, mame.

Au fost şi cazuri de fetiţe virgine, dar gravide, rămase însărcinate după joaca între parteneri. Pentru o sarcină e suficient un ovul şi un spermatozoid şi trebuie spus că un ejaculat conţine între o sută şi 200 milioane de spermatozoizi din care unul poate fecunda!

La fel de important este ca şi băieţilor să li se explice că poluţiile nocturne apărute în pubertate şi sunt normale. Pentru că adolescenţii au o viaţă sexuală cu mai mulţi parteneri, dr. Creţu Stuparu spune că în afară de contracepţie trebuie să aibă grijă la bolile cu transmitere sexuală. Recomandarea medicului e clară: prezervativul!

Citit 945 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.