Conacul de la Mânjina, refăcut ca în vremea lui Costache Negri (FOTO)

Conacul de la Mânjina, refăcut ca în vremea lui Costache Negri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Lucrările de restaurare a Casei Memoriale “Costache Negri” (Conacul de la Mânjina), locul unde s-a plămădit Mica Unire, sunt în plină desfășurare, informează Consiliul Județean Galați.

”În acest moment, se lucrează la restaurarea șarpantei, care va fi refăcută după modelul original, cel folosit acum aproape 200 de ani, când a fost construit acest conac. Constructorul a finalizat și partea de injectări la interior, o tehnică folosită pentru eliminarea umidității și creșterea rezistenței pereților. De asemenea, se lucrează și la partea de instalații. Imediat ce vremea va permite, constructorul va demara și lucrările de restaurare a elementelor din lemn”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Simbol al Unirii Principatelor Române de la 1859, Conacul lui Costache Negri de la Mânjina a fost un loc prin care au trecut numeroase personalități ale istoriei naționale, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Alecu Russo, Ion Ionescu de la Brad, Dimitrie Bolintineanu sau Vasile Alecsandri.

Costache Negri a fost deopotrivă unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848, dar și un susținător neobosit al cauzei unioniste. Costache Negri a fost pârcălab de Galați, dar și un strălucit diplomat. Prieten apropiat al viitorului domnitor Alexandru Ioan Cuza, după actul unirii de la 24 ianuarie 1859, Costache Negri a fost trimis ca ambasador la Constantinopol, unde a avut dificila misiune de a face recunoscută Unirea Principatelor.

Lucrările de restaurare ale Conacului lui Costache Negri, atât de important pentru moștenirea istorică și culturală a Galațiului, sunt realizate printr-un proiect realizat de CJ Galați și finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, valoarea investiției fiind de peste 1,1 milioane de euro.

În județul Galați, Conacul de la Mânjina face parte din traseul Micii Uniri, alături de Casa “Cuza Vodă”, recent reabilitată și redeschisă, și Palatul de la Țigănești, recent preluat de CJ Galați în administrare și care urmează, de asemenea, să intre într-un amplu proces de restaurare și reabilitare. Tot la Galați se află și Biserica ”Vovidenia”, acolo unde veneau adesea să se roage Alexandru Ioan Cuza şi familia sa și unde avea să fie înmormântată și Sultana Cuza, mama domnitorului.

Citit 4416 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2024 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.