Rio de Janeiro, în febra carnavalului. O istorie a ritmului. Extravaganță

Rio de Janeiro, în febra carnavalului. O istorie a ritmului. Extravaganță
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Extravagantul carnaval de la Rio de Janeiro, la care au fost așteptate 49 de milioane de persoane din toată Brazilia, își are apogeul pe 17 februarie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de „All-Star Parade”.

Carnavalul a început pe 9 februarie, când primarul din Rio de Janeiro l-a încoronat pe regele Momo, marcând începutul domniei de cinci zile a monarhului simbolic al festivităților. „Declar oficial deschis Carnavalul 2024!” a declarat regele Momo după ce primarul Eduardo Paes i-a înmânat o cheie gigantică. Momo, interpretat în acest an de Caio Cesar Dutra, este însărcinat cu „prezidarea festivităților de carnaval, participarea la parade și la concursurile de costume și promovarea bucuriei petrecăreților”.

Programul carnavalului

Zilele principale ale paradei de carnaval au fost 11 și 12 februarie, atunci când și-au făcut apariția cele 12 școli de samba incluse în Grupele Speciale. Duminică, au defilat școlile Porto da Pedra, Beija-Flor, Salgueiro, Grande Rio, Unidos da Tijuca și Imperatriz. În ziua următoare, Sambadromul le-a aparținut școlilor Mocidade, Portela, Vila Isabel, Mangueira, Paraiso do Tuiuti și Viradouro.

Apogeul carnavalului are loc la 17 februarie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de "All-Star Parade", în care cele șase școli de samba cel mai bine clasate vor încânta, pentru a doua oară, publicul de pe Sambadrom.

Istoria sambei

Samba, popularul dans cu mișcări vioaie și ritm sincopat, provine din vestul Africii, fiind adus la începutul anilor 1900 de sclavii de origine africană. Odată cu abolirea sclaviei în Brazilia, o mare parte dintre foștii sclavi s-au stabilit în sudul țării, în special în Cidade Nova și Praca Onze. În scurt timp, aceste localități au devenit epicentrul culturii samba și, de aici, dansul s-a răspândit în întreaga Brazilie. Inițial, au existat cluburi de samba, care apoi s-au contopit în asociații și, în decurs de mai puțin de un deceniu, au devenit școli de samba.

Prima școală de samba din Brazilia se pare că a fost Deixa Falar, înființată în 1928, notează riocarnival.org. Patru ani mai târziu, a avut loc primul spectacol organizat al școlilor de samba, eveniment care s-a bucurat de un succes răsunător. În prezent, școlile de samba au devenit organizații complexe, cu propriile clădiri, cursuri și cluburi, cu o vastă implicare în viața socială a regiunii.

O tradiție de aproape 400 de ani

Originile Carnavalului de la Rio de Janeiro datează din secolele XVI-XVII, atunci când coloniștii portughezi au adus cu ei popularul Festival „Entrudo”, un fel de petrecere stradală ținută înaintea intrării în postul Paștelui. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, însuși termenul „carnaval” provine din „carnevale”, care însemna „fără carne”, semnificând, în sens larg, detașarea de plăcerile trupești. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunța, de fapt, intrarea în post.

La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine și în Brazilia, de data aceasta voioșia, petrecerile și dansurile fiind permise fără nicio reținere. Acesta este considerat începutul carnavalului de la Rio.

Citit 1008 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2024 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.