Astronomii gălățeni au descoperit variabilitatea unei stele

Astronomii gălățeni au descoperit variabilitatea unei stele
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" şi-a trecut în cont o nouă realizare notabilă. Astronomii gălățeni au descoperit variabilitatea stelei Heze (Zeta Virginis), vizibilă cu ochiul liber, localizată în constelația Fecioara, care era considerată constantă în luminozitate. Aceasta înseamnă că steaua prezintă oscilații periodice în luminozitate, caracteristice pentru această clasă de stele variabile.

Echipa care a realizat această descoperire a fost compusă din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi, și Gabriel Neagu, membru al Astroclubului "Călin Popovici".

Noua descoperire a validat ipoteza inițială a astronomilor gălăţeni, confirmând că unele stele pe care le observăm direct cu ochiul liber pot ascunde variabilități necunoscute, cu amplitudine mică. Stelele variabile reprezintă o categorie de obiecte cerești ale căror luminozități se schimbă în timp, datorită unei varietăți de procese interne sau externe.

Astfel de variabilități au mai fost descoperite la Observatorul Astronomic Galați în cazul stelelor HD 46089 din constelația Licornul și HD 33564 din constelația Girafa.

Citit 750 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 18:19

1 comentariu

  • postat de Stefan
    Joi, 07 Martie 2024 14:19
    202.153.80.***
    Felicitari echipei. Ar trebui sa primeasca mai multe pentru recunoastere. Descoperirea subliniaza ca o stea pe care majoritatea dintre noi o privim seara este cunoscuta si ca o descoperire facuta de ei. Orasul trebuie sa fie mandru de aceste realizari. Mult succes! Sper vina si oportunitati de extra
    0
    9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.