Murături asortate în saramură, pentru sezonul rece

Murături asortate în saramură, pentru sezonul rece
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru iarnă putem pune un singur fel de murături, și anume murături asortate: gogonele, castraveți, lubeniță (dacă se întâmplă să găsiți) si conopidă, toate la butoi, în saramură.

Ingrediente: legume potrivite pentru murat, în cantitatea și proporțiile dorite: castraveți, gogonele, conopidă, lubenițe mici, varză, sfeclă roșie, hrean proaspăt, rădăcină, bețe de mărar uscat, buchețele de cimbru uscat, țelină, ceapă, usturoi, 3-4 mere și/sau gutui (opțional), morcovi (opțional), ardei iute, frunze de țelină, cu tulpină cu tot, frunze de vișin, frunze de dafin, piper boabe, sare mare pentru murături, boabe de muștar, boabe de ienibahar, alte arome. Pentru toate aceste legume, este suficient un butoiaș de 30 de litri.

Preparare: Legumele se spală foarte bine și se scurg de apă. Se curăță cățeii de usturoi, ceapa se decojește și se taie peștișori. Rădăcina de hrean se curăță de coajă și se taie pe lungime în bastonașe de jumătate de centimetru. Țelina se curăță de coajă și se taie în felii groase de 1 cm.

Pe fundul butoiului se așază 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, apoi un strat de legume. Se adaugă 2-3 rămurele de cimbru, 2 bețe de mărar, 2-3 căței de usturoi, câteva felii de ceapă, 2 felii de țelină, 2-3 ardei iuți întregi și 3-4 bețe de hrean. Se alternează la fel, aranjând legumele așa încât să intre cât mai multe, până se umple butoiul. Se folosesc la fiecare strat de legume atât arome, cât și ardei iute și hrean.

Saramura se face din 16 litri, ca să existe o rezervă, cu 32 de grame de sare pentru murături înmulțite cu numărul de litri de apă. Se pune totul pe foc împreună cu piperul boabe (1 lingură la 10 litri de volum) și foi de dafin după gust. Se lasă saramura la răcit până devine călduță, apoi se toarnă peste legume.

În timpul primei săptămâni, butoiașul se agită zilnic sau măcar o dată la două zile. Puteți fie să scoateți zeama într-un vas foarte curat, cu ajutorul unui furtun, apoi să o turnați la loc, fie să îndepărtați greutatea de deasupra, să închideți bine butoiașul cu capacul și să întoarceți pur și simplu butoiașul peste cap, de câteva ori.

Citit 134 ori Ultima modificare Vineri, 24 Octombrie 2025 22:51

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro