Doamnelor, de ce suntem mai prost plătite?

Doamnelor, de ce suntem mai prost plătite?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Egalitate de şanse la curăţenia de sărbători * Bărbat la mop! *

Doamnelor, gospodine dedicate familiei, mame, intelectuale şi carieriste, v-aţi simţi mai protejate, mai preţuite, dacă un bărbat s-ar bate pentru drepturile voastre, pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi?

Nu, nu e vorba de egalitatea de şanse de a sta în picioare în autobuz în vreme de domnii se lăfăiesc pe scaune; nici vorbă de egalitatea de şanse de a fi gospodine premiante la şmotru, bucătărese admirabile, mame care fac lecţii cu copiii, în vreme ce el s-a unit cu canapeaua în faţa televizorului.

Nu, nu ne referim la egalitatea de şanse de a fi, la capătul unei zile epuizante, cu două joburi la activ, unul la muncă, altul acasă, amante minunate în intimitatea cu cel drag.

Vorbim de şansa de a fi la fel de bine plătite atunci când avem aceeaşi misiune cu bărbaţii, de a fi la fel de respectate şi de apreciate. Nu vorbim de misoginii din România! Ci de UE.

Stimate doamne şi domnişoare, aflaţi că în Comisia pentru egalitate de şanse între bărbaţi şi femei din Parlamentul European, patru bărbaţi se bat pentru şansele voastre. Patru din 60 de membri cât numără comisia, ca să fim bine înţelese.

Patru din 60. Minoritate?

Am avut ocazia, şi dacă sunteţi cititoare ale ziarului aţi avut şi dumneavoastră această posibilitate, de a-l cunoaşte pe unul dintre bărbaţii UE care se luptă pentru egalitate de şanse: belgianul Marc Tarabella, care şi-a tot făcut drum prin Galaţi. Politicianul socialist s-a obişnuit să avertizeze auditoriul „Nu zâmbiţi” atunci când spune de ce se ocupă.

Trebuie să ştiţi că Tarabella a fost autorul unui raport de activitate care a abordat un dosar teribil al avorturilor. A fost votat de Parlament cu o largă majoritate, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 8 ani.

Tarabella a dat recent în vileag o realitate deloc onorantă: „60 la sută dintre absolvenţii de studii superioare sunt femei, dar din păcate, la nivelul întreprinderilor, doar 10 la sută dintre posturile cu responsabilităţi importante sunt ocupate de femei. Iată o nedreptate”.

„Dacă vorbim de un subiect aproape de suflet, violenţa conjugală, trebuie să spunem că sunt şi bărbaţi victime, dar de obicei victimele sunt femeile. Din păcate, bărbaţii sunt adesea cauzele violenţei conjugale şi de aceea consider că nu doar femeile trebuie să se ocupe de rezolvarea acestor probleme. Egalitatea este un principiu universal pe care trebuie să-l apărăm”, ne-a declarat recent deputatul european.

Egalitate, dar nu pentru toţi

Eurodeputatul gălăţean Adriana Ţicău a sesizat la rândul ei acelaşi aspect: „Există o diferenţă de salarizare de 17 procente între bărbaţi şi femei, pe acelaşi tip de muncă. În UE, doar 67 la sută dintre femeile care au copii mici sunt încadrate în muncă, faţă de 92 la sută dintre bărbaţi”.

„Deşi femeile reprezintă 59 la sută dintre absolvenţii facultăţilor din Uniunea Europeană, femeile continuă să câştige cu 17 la sută mai puţin decât bărbaţii şi rămân o minoritate în funcţiile de decizie politică şi în cele de conducere!”. De ce?

Epilog

Doamnelor, luaţi măsuri! Instauraţi egalitatea de şanse măcar acasă! Egalitate de şanse înseamnă că şi el poate să participe EGAL la curăţenia de sărbători şi la preparativele şi pregătirea bucatelor de sărbători. Şi să care sacoşele pline de cumpărături din piaţă, supermarket şi pe cele pline cu cadouri. Sau măcar pe cele din urmă (cadourile) să le plătească! Cu vârf şi îndesat!

Citit 526 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.