Excelenţă gălăţeană, recompensată cu bani

Excelenţă gălăţeană, recompensată cu bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mihai Răcoreanu, Gianina Druţă şi Narcisa Codreanu au obţinut anul trecut premii la olimpiadele internaţionale * Alături de elevi, au fost premiaţi şi profesorii *

Trei elevi gălăţeni au fost premiaţi luni la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, alături de profesorii lor şi de instituţiile de învăţământ la care învăţau în momentul în care au obţinut premiile la olimpiadele internaţionale. Pe lângă diplome, respectivii elevi au primit şi nişte sume frumuşele de bani.

Mihai Răcoreanu (FOTO 1) - elev la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” - a obţinut anul trecut medalia de argint la Olimpiada de Ştiinţe a UE, pentru această performanţă fiind recompensat de minister cu 7.500 de lei. Teoretic, aceeaşi sumă a primit-o şi profesorul Mihai Vasiliu, numai că anul acesta premiile dascălilor au fost impozitate.

„Strânge bani pentru perioada studenţiei”

Gianina Druţă (FOTO 2) - elevă în clasa a XII-a la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci - a obţinut premiul I la Olimpiada internaţională de limba şi literatura română. Eleva tecuceancă nu este la prima performanţă de genul acesta, ea fiind o obişnuinţă a premierilor la Bucureşti. Cuantumul pentru olimpiadele care s-au desfăşurat la nivel balcanic a fost ceva mai mic. Gianina a primit doar 4.000 de lei pentru performanţa ei. Alături i-a fost profesoara care a pregătit-o încă de pe vremea când era în gimnaziu - Marcela Ciobănuc.

„Eu am primit 3.400 de lei, pentru că premiul a fost impozabil pentru profesori. Gianina s-a bucurat foarte mult de bănuţii primiţi. E o fată strângătoare şi sunt sigură că i-a pus bine pentru perioada studenţiei, ea fiind acum în ultimul an la liceu”, ne spune dăscăliţa, care s-a mutat la Sibiu şi nu mai face parte din corpul profesoral de la „Spiru Haret”.

„Eu am o altă bucurie, decât banii”

Narcisa Codreanu (FOTO 3, alături de profesoara sa, Anca Barbu) - fostă elevă a Şcolii Nr. 17, actualmente în clasa a IX-a la CNVA - a primit 2.650 de lei pentru premiul al III-lea la Olimpiada Internaţională de limba română. La Bucureşti a însoţit-o fosta sa profesoară de limba şi literatura română, Anca Barbu, dar şi directoarea Şcolii Nr. 17.

„Nu pot să vă spun suma primită, pentru că nu aceasta e importantă. Eu am o altă bucurie, nu banii. Bucuria că Dumnezeu a făcut în aşa fel ca acest copil minunat să ajungă pe mâinile mele, iar eu am avut darul să-i descopăr scânteia lăuntrică şi să pot scoate ceea ce e mai bun în ea. Trist este că am rămas încă sub vraja acestei întâlniri şi tot încerc să descopăr în toţi elevii mei o asemenea scânteie”, ne mărturiseşte Anca Barbu. Dăscăliţa susţine că premierea la Bucureşti a însemnat foarte mult pentru Şcoala Nr. 17 ca instituţie, fiind singura şcoală gimnazială din Galaţi care în ultimul timp a obţinut prin elevii săi un premiu internaţional la olimpiade. „A fost o bucurie această premiere chiar şi pentru că am mai avut ocazia să o revăd pe fosta mea elevă. A fost încântată să primească şi altfel de recompense decât cartoane cu diplome, din acestea având destule. Banii mi-a spus că-i va folosi, fireşte, să-şi cumpere multe cărţi”, ne-a mai explicat profesoara de limba română de la Şcoala Nr. 17.

Alături de elevi şi profesori vor primi premii în bani şi instituţiile de la care provin, însă sumele vor ajunge mai târziu, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Citit 1735 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.