Iniţiaţi corect, tinerii vor fi mai fericiți

Iniţiaţi corect, tinerii vor fi mai fericiți
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Programele corect implementate ating dimensiuni transdisciplinare, de la anatomie, la psihologie, la sociologie, la istoria religiilor, la management emoțional

Prin educația sexuală, copiii învață cum funcționează propriul corp, cum să relaționeze cu alții, cum să își gestioneze emoțiile, cum să aibă o imagine de sine pozitivă. Află despre drepturile lor și învață cum să devină mai responsabili. Specialiștii consideră că prin educația sexuală se obțin o serie de rezultate pe termen lung, cu impact major și pozitiv asupra dezvoltării indivizilor și a societății:

- Abilitatea oamenilor de a face alegeri informate, bazate pe înţelegere, precum și de a acționa responsabil față de sine și faţă de partener.

- Sporirea nivelului de conștientizare și acumularea de cunoștințe despre corpul uman, dezvoltarea și funcțiile acestuia, în special, în ceea ce privește sexualitatea.

- Abilitatea persoanei de a se dezvolta ca ființă sexuală, mai concret, de a învăța să-și exprime sentimentele și nevoile, de a se bucura de sexualitate.

- Acumularea informațiilor corespunzătoare cu privire la aspectele cognitive, sociale, emoționale și culturale despre sexualitate, contracepţie, prevenirea BTS și HIV și a constrângerii sexuale.

- Deținerea deprinderilor de viață pentru a face față tuturor aspectelor privind sexualitatea și relațiile umane.

- Posedarea de informații cu privire la oferirea și accesul la consiliere și servicii medicale, în special în cazul problemelor și întrebărilor aferente sexualității.

- Reflectarea asupra sexualității și diferitelor norme și valori conexe drepturilor omului pentru dezvoltarea atitudinilor critice.

- Abilitatea de a stabili relații (sexuale) în care să persiste înțelegerea reciprocă și respectul față de nevoile și limitele celuilalt și de a avea relații egale. Acest fapt contribuie la prevenirea abuzului și violenței sexuale.

- Abilitatea de a comunica despre sexualitate, emoții și relații și deținerea vocabularului corespunzător.

(articol realizat din surse online)

Citit 774 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2024 08:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.