Apaterm dă şcolile în judecată

Apaterm dă şcolile în judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva unităţi de învăţământ din Galaţi s-au trezit că au fost date în judecată de APATERM pentru neplata la timp a facturilor. Atât conducerea unităţilor respective, cât şi inspectorul general Doruleţ Resmeriţă s-au arătat nemulţumiţi şi nedumeriţi de această situaţie.

„Ca şi cum ai muta bani dintr-un buzunar în altul”

„Şcolile fac ordinele de plată la timp şi le trimit la Primărie, pentru că aceasta este instituţia care trebuie să achite facturile la utilităţi. Nu se ştie din ce motive, aceste ordine de plată stau neachitate câte patru-cinci luni. Astfel se adună nişte penalităţi, la care se adaugă majorări şi tot aşa. E un soi de autofinanţare mascată a Primăriei, pentru că APATERM e de fapt în subordinea ei”.

„Nu înţeleg de ce şcoala trebuie să apară cu penalităţi şi majorări, în condiţia în care Primăria nu face plăţile la timp. Şi nu înţeleg de ce Primăria, dacă tot nu are bani să achite facturile la timp nu reglează pe cont propriu conturile cu APATERM, astfel încât să nu plătească penalităţi inutile la o instituţie aflată în subordine. E ca şi cum ia bani dintr-un buzunar şi-i mută în celălalt”, ne-a declarat inspectorul general.

„Se cer şi datorii care s-au prescris”

Situaţia trenează de ani de zile. Nou este faptul că unele instituţii de învăţământ s-au trezit peste noapte cu procese, deşi nu au nicio vină. Ca şi cum APATERM nu ar şti că Primăria este cea care nu achită de fapt, facturile la timp, a dat în judecată şcolile, iar directorii instituţiilor sunt obligaţi astfel să-şi piardă timpul şi prin tribunal, pentru lucruri de care nu sunt răspunzători.

„Este şi mai aberant faptul că li se cer datorii care de fapt s-au prescris. E vorba de facturi din 2005, care nu s-au achitat la timp de Primărie. Culmea e că, la trei ani, dacă societatea nu a întreprins nimic pentru recuperarea acestor datorii, acestea se prescriu. E ceva de nedescris!”, mai adaugă Doruleţ Resmeriţă.  

Printre unităţile de învăţământ care sunt date în judecată se numără şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto).

„E singura instituţie care calculează penalităţi la penalităţi”

Directoarea de la Auto, Lidia Mazilu ne-a declarat că şi ea este la fel de revoltată: „Este singura instituţie care calculează penalităţi la penalităţi. Nu se poate aşa ceva. Eu nici nu eram director în 2005 când se spune că nu s-au plătit aceste datorii. Acum vor să mă pună să reeşalonez datoriile, în condiţiile în care avem un proces pe rol, care are următorul termen în februarie 2011! Se umblă la intimidare”.

„În plus, am trimis şi eu contabila să verifice încă o dată situaţia plăţilor, pentru că la noi apar unele facturi plătite, care la ei figurează ca neplătite”.

„O altă situaţie ciudată mi se pare aceea că vor să ne pună să răspundem noi de ţevile de la punctul termic până la şcoală. Asta înseamnă să răspundem noi şi de ţevile care alimentează un complex şi câteva asociaţii. Dar nu mi se pare normal! Dacă punctul termic era la ieşirea din oraş? Răspundeam eu de ţevile de la toată populaţia şi toţi locatarii racordaţi la această conductă?”

„În plus, mi se impută faptul că nu am semnat recepţia unei lucrări din 2007, când nu eram eu directoare. Dar mi se pare normal ca pentru o ţeavă reparată care se sparge a doua zi să nu se semneze recepţia lucrării. E drept că pagubele le suporta Primăria, dar nu mi se pare corect să ne batem joc de bani”, ne spune directoarea de la Auto.

De la ISJ am aflat că în aceeaşi situaţie sunt aproape toate unităţile de învăţământ din municipiu şi că situaţia ar trebui clarificată cumva.

„Nu avem contract cu Primăria”

De la directorul de producţie al Apaterm,  Mircea Ispas, am aflat motivul pentru care nu e dată în judecată Primăria, ci şcolile: „Contractele nu le avem încheiate cu Primăria, ci cu unităţile de învăţământ. E normal ca acestea să poarte răspunderea juridică”.

Mircea Ispas susţine însă că nu există penalităţi calculate la penalităţi şi că nu crede că există facturi din 2005 pentru care nu s-au făcut la timp demersuri să fie achitate.

Situaţia pare destul de încurcată, sperăm ca măcar aceste procese s-o clarifice.

Citit 973 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.