Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda unor activităţi cultural – artistice și educative organizate pentru a marca Ziua Internațională a Iei.
Manifestările, organizate, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de Muzeul Eparhial, în parteneriat cu Centrul Cultural “Dunărea de Jos” și Şcola de dans ”Tăbuş”, au fost dedicate punerii în valoare a tradițiilor populare românești.
Grădina primitoare a Muzeului Eparhial s-a dovedit a fi locul potrivit în care portul tradiţional românesc, cântecele şi dansurile populare româneşti au creat o atmosferă de sărbătoare.
Evenimentul a debutat în Sala ”Sergiu Dumitrescu” cu vernisarea expoziţiei temporare ”Dăinuire” cu lucrări de pictură ale artistei plastice Diana Melnic şi prezentarea unei expoziții alcătuite din ii tradiţionale şi costume populare cusute manual, reprezentative pentru zona de Sud a Moldovei, dar şi pentru alte zone geografice ale țării.
De asemenea, în curtea muzeului a fost organizat şi un târg al meşterilor populari reprezentând meşteşugurile tradiţionale practicate în zona Dunării de Jos. Pe durata târgului, vizitatorii au putut achiziţiona produse tradiţionale şi obiecte de artă populară şi au vizionat, pe scena în aer liber din incinta Muzeului Eparhial, spectacole artistice.
Dansurile și cântecul popular au fost reprezentate de momentele susținute de Ansamblul folcloric ”Doiniţa Covurluiului”, Ansamblul folcloric ”Dor de tei”, Ansamblul de Cântece și Dansuri „Flori Dunărene” din Braniștea, Grupul Folcloric „Sălcioare Dunărene” al Inspectoratului Școlar Județean Galați, Scoala de dans ”Tăbuș” şi alţi tineri artişti.
Ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care tinerii gălăţeni, încurajaţi şi călăuziţi de părinţii şi bunicii lor, îl depun în susţinerea datinilor, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti şi în promovarea portului tradiţional românesc.
Scopul acestui eveniment a fost de a aduce o contribuţie semnificativă la păstrarea, transmiterea şi valorificarea scenică a comorilor creaţiei populare şi a folclorului autentic şi tradiţional, specific locuitorilor zonei Dunării de Jos.