Nevăzătorii vor să muncească

Nevăzătorii vor să muncească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de nevăzători gălăţeni au o nouă şansă, după absolvirea cursurilor de calificare a desfăşurate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Participanţii au învăţat să folosească un nou soft numit Jaws, care le permite să ducă la bun sfârşit munca de operator PC. De asemenea, au beneficiat de consiliere de profil.

Mihaela Ioan, coordonatorul proiectului: „Acum am ajuns la etapa cea mai grea: integrarea absolvenţilor. Trebuie să asigurăm angajarea a 85 de absolvenţi de curs din Galaţi, Buzău, Harghita şi Vrancea. Am angajat până acum 18, dintre care şapte gălăţeni”.

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi, Vladimir Tănase spune că din păcate foarte puţini nevăzători s-au angajat. Printre  ei se numără Nicuşor Calmuc şi Elena Başliu, ambii de 26 de ani.  Nicuşor vede cu un singur ochi, şi acela folosit la doar 40 la sută din capacitate. A lucrat o vreme ca maseur, dar … „Patronii nu vor angajaţi pe care să nu-i poată folosi la toate muncile, iar eu, nevăzător, nu pot face decât masaj. Vreau să-mi deschid un cabinet individual de fizioterapie, dar costurile trec de 10.000 de euro şi nu am aceşti bani”, ne spune Nicuşor. E agent de pază de trei săptămâni. Nu e locul pe muncă pe care l-a visat, dar e un pas înainte.

Elena a lucrat la un call center româno-italian. „Am plecat din proprie iniţiativă în momentul în care am realizat că nu pot îndeplini normele impuse. Sper să îmi găsesc în curând un alt job. Nu trebuie să-ţi pui problemele în faţă şi să îţi ridici singur bariere”, încheie tânăra.

Cursurile i-au ajutat pe nevăzători nu doar să înveţe operare PC, ci şi să aibă mai multă încredere în ei. „Nu ştiu dacă o să mă angajeze cineva. Nu văd deloc şi am 48 de ani. Am făcut acest curs pentru că a fost o provocare. L-am făcut pentru mine”, ne spune Elena Roman.

Foto: Vasile Caburgan

 

 

Citit 931 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2011 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.