Cealaltă faţă a Italiei

Cealaltă faţă a Italiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Vreau să vorbesc despre cealaltă faţă a monedei, nu aia care se vede când vin stranierii şi se «sparg» în figuri”

Mihăiţă Buţurcă a lucrat ca sudor naval la Galaţi, Tulcea, Constanţa, Mangalia şi Hârşova. Acum trăieşte în Melfi şi a fost de acord să ne povestească despre adevărata Italie, nu despre ceea ce pare a fi „când vin stranierii şi se «sparg» în figuri”.

„Visam să plec afară crezând că umblă câini cu colaci în coadă. În 2003, am plecat în Italia cu 700 de euro. Nu aveam casă şi nu cunoşteam limba. Dormeam prin gări, ca boschetarii şi, după un timp, am găsit de lucru la o fermă de animale. Munceam de la 5 dimineaţa până la 10 seara, iar noaptea învăţam limba din cărţi şi dicţionare. Când am început să leg două vorbe, am plecat.

Am ajuns în Melfi, provincia Potenza, regiunea Basilicata, unde stau şi astăzi, un oraş foarte frumos. Am găsit de lucru imediat la o firmă care curăţa castani, măslini şi alţi pomi fructiferi. Câştigam foarte bine, dar nu aveam casă. Dormeam într-un garaj, pe pământ, lângă un tractor.

După patru luni mi-am găsit casă şi lucrurile s-au schimbat. Mi-am cumpărat scule, maşină şi am început să lucrez singur. Am făcut lucrările cele mai grele, pe care nu voia să le facă nimeni, şi aşa aveam de muncă mereu. Când a venit criza, m-am angajat ca apicultor. În Italia găseşti uşor de muncă la negru. Discriminaţi suntem mereu: priviţi ca nişte intruşi şi trataţi ca nişte negri pe plantaţie”, ne-a mărturisit Mihăiţă Buţurcă.

„Am tras zi şi noapte, dar nu-mi pare rău”

„Viaţa aici e frumoasă dacă munceşti şi ai bani. Dacă nu, e jale. Am tras zi şi noapte să-mi fac un nume şi să fiu respectat, dar nu-mi pare rău. «Prietenii mei», duminica, jucau fotbal.

Îi chemam la o lucrare şi îmi spuneau că nu sunt nebuni ca mine, că pentru ei muncesc femeile; iar când veneau în ţară se împrumutau de bani. Tot ce am făcut e cu puterile mele şi cu ajutorul lui Dumnezeu. Într-un târziu o să mă întorc acasă”, ne-a spus gălăţeanul.

Citit 1497 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.