Diplome vândute politic pe voturi!

Diplome vândute politic pe voturi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Propunerea legislativă i-a scandalizat atât pe profesorii gălăţeni din preuniversitar, cât şi pe cei din universitar * „Hai să renunţăm de tot la bacalaureat! De ce să-l mai dăm, dacă se intră la facultate fără diplomă?”, spune revoltat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă  * „Este o încălcare a oricărui spirit valoric”, crede la rândul său rectorul de la „Dunărea de Jos”, Viorel Mânzu *

Proiectul  de lege iniţiat de Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu şi Titus Corlăţean de a permite elevilor care n-au promovat bacalaureatul să se înscrie la facultate a stârnit vâlvă printre cadrele didactice gălăţene, din licee, dar şi din cele două universităţi. Fără excepţie, toţi profesorii ne-au declarat că sunt împotriva acestui lucru.

„Camerele web au stopat inflaţia de diplome!”

De departe, cel mai vehement a fost inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, care predă şi la Universitatea „Dunărea de Jos”: „E o ruşine! Nu-mi vine să cred că s-au gândit să vândă politic, pe voturi, nişte diplome de bacalaureat.

E regretabil ce se întâmplă, ne arată că la noi se poate negocia politic orice. Nu mă aşteptam ca tocmai Ecaterina Andronescu să facă asta! Hai să renunţăm de tot la bacalaureat!  De ce să-l mai dăm, dacă se intră la facultate fără diplomă?”, se întreabă retoric inspectorul general.

Acesta mai spune că s-ar fi făcut într-adevăr reformă în învăţământ, dacă pe lângă faptul că nu s-a mai copiat la examen, s-ar fi înjumătăţit locurile în facultăţi şi s-ar fi dublat subvenţia pentru un student. „Dacă s-ar fi făcut aşa ceva anul acesta, învăţământul universitar ar fi recuperat ani buni de lipsă în performanţe”, mai spune Resmeriţă, care s-a arătat mulţumit că prin intermediul camerelor web de la bac s-a stopat inflaţia de diplome.

„Bacalaureatul este criteriul principal de admitere”

Cu toate că propunerea legislativă ar fi putut să le prindă bine celor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din perspectiva celor peste 900 de locuri cu taxă neocupate, rectorul Viorel Mânzu s-a arătat ferm împotriva iniţiativei legislative: „Aşa ceva este o încălcare a oricărui spirit valoric.

Bacalaureatul este criteriul principal de admitere la facultate, nu se poate renunţa la el. Nu toţi cei care termină liceul trebuie să intre la facultate, pot merge la şcolile postliceale”.

De aceeaşi părere este şi rectorul de la Universitatea „Danubius Benone Puşcă,” care a spus că „o diplomă de bacalaureat este o certitudine că absolventul de liceu este pregătit bine pentru facultate”.

„Slujeşte interesele facultăţilor particulare”

Şi directorii de la liceele gălăţene s-au arătat revoltaţi de asemenea intenţii. „Măsura slujeşte interesele facultăţilor private, nu pe cele ale elevilor.

Mi-e greu să cred că, în condiţiile în care nu a luat notă de trecere la bacalaureat, va fi capabil să facă matematici speciale la universitate. Consider că îi abate pe tineri de la prioritatea lor – obţinerea diplomei de bacalaureat, nu promovarea unui an de universitate, fără niciun fundament”, crede directorul de la Colegiul „Al. I. Cuza”, Gabriel Enache.

Părerea acestuia este împărtăşită şi de directorul de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci, Ion Grosu: „Ce învăţământ universitar mai e şi acesta? Hai să facem obligatorie şi facultatea şi gata! E o idioţenie să câştigi capital electoral pe seama unor tineri şi aşa necăjiţi”. Mitică Dudău, directorul de la Pedagogic, consideră şi el că se face o greşeală şi că facultatea ar trebui să ofere tuturor condiţii egale de admitere: „Se va crea un precedent. Ce va face guvernul dacă aceşti tineri nu vor promova bacalaureatul în vară? Va mai da o lege specială ca să înfiinţeze alte sesiuni speciale? Şi tot aşa. Perpetuăm mediocritatea şi lipsa valorii”.

Toţi cei cu care am discutat, fără excepţie, ne-au spus că speră ca iniţiativa să nu fie votată, efectele promulgării unei astfel de legi putând fi devastatoare în privinţa calităţii educaţiei în prag de reformă.

Citit 2056 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.