Peste 6500 de călători circulă fraudulos cu autobuzul

Peste 6500 de călători circulă fraudulos cu autobuzul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jumătate n-au achitat amenda, pentru că au dat adrese false * Elevii, studenţii şi pensionarii în topul celor care nu-şi cumpără bilet  * De multe ori controlorii sunt agresaţi fizic şi verbal *

Şeful biroului de Control Călători şi Siguranţa Circulaţiei din cadrul TRANSURB, Adrian Negraru ne-a spus că, în ultimele trei luni, aproximativ 6500 de călători au fost prinşi circulând fără bilet în mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, doar mai puţin de jumătate dintre amenzi au fost încasate, aproximativ 2500. Celelalte peste 3000 de amenzi au fost anulate, deoarece destinatarii lor au oferit date de contact false. „Agenţii întocmesc aproximativ 200 de procese verbale pe zi. Cei mai mulţi călători prinşi în ilegalitate sunt elevii, iar o dată cu începerea anului universitar, controlorii se aşteaptă ca studenţii să intre şi ei în această categorie”, mai spune Adrian Negraru.

Pensionarii, ca nişte copii

Şi bătrânii călătoresc ilegal. Aceştia au dreptul la un abonament gratuit pe o singură linie aleasă de ei şi totuşi, îl folosesc pentru toate traseele. „Pensionarii sunt ca nişte copii. Cu cât li se explică mai mult că nu au voie, parcă intenţionat, fac acelaşi lucru”, mai spune interlocutorul nostru. 

Controlorii, agresaţi fizic şi verbal

Echipele, formate din câte doi agenţi, sunt repartizate pe anumite zone ale oraşului: „Avem echipe de control care lucrează chiar şi în week-end. Acestea sunt împărţite în şapte zone ale oraşului. Noaptea şi la sfârşitul săptămânii încerc să grupez câte două echipe pentru siguranţa acestora, deoarece e foarte periculos. De multe ori, ei întâlnesc indivizi în stare de ebrietate sau scandalagii”, ne-a explicat Adrian Negraru,.

Acesta ne-a spus că luna trecută  o controloare a fost bătută în  autobuz de către un individ. Enervat că i s-a întocmit proces verbal pentru că nu avea bilet, a început să o lovească pe femeie. Primul lucru făcut de echipă a fost blocarea uşilor, să nu iasă agresorul până la venirea poliţiei.

25 de lei amendă, sau 100 de lei la Fisc

Călătorul neserios este sancţionat cu 25 de lei pe loc, pe care-i poate achita în termen de 48  de ore. După două zile amenda ajunge la 100 de lei. Negraru ne-a spus că se mai fac excepţii: „Nu suntem absurzi, înţelegem anumite situaţii. De exemplu, tinerilor le oferim ocazia ca, în locul amenzii să-şi achiziţioneze un abonament. E o metodă de educare”.

Foto: Bogdan Codrescu

 

Citit 1338 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2011 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.