Cum găseşti bona perfectă?

Cum găseşti bona perfectă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apelează la site-uri şi la recomandările prietenilor * Fă-ţi o listă de întrebări * Alege o bonă mai tânără pentru copii peste 4 ani, una cu experienţă pentru cei sub 2 ani

Din ce în ce mai multe mame aleg să se întoarcă mai devreme la muncă. Prin urmare, copiii trebuie să rămână  în grija altcuiva. Deoarece bunicii nu sunt mereu disponibili, o soluţie adoptată frecvent este bona. Aceasta reprezintă însă o decizie foarte grea. Cum să accepţi să-ţi laşi copilul în grija unui străin? Cât poţi să pui bază pe ceea ce-ţi spune un om la un interviu, toate bonele fiind tentate să se laude cu calităţile lor ca să fie angajate.

Existenţa unor agenţii specializate ar fi rezolvat oarecum problema. Pe lângă faptul că s-ar fi făcut o selecţie prealabilă, pentru că nici un patron nu şi-ar permite să ţină persoane care să-i facă un renume negativ, ar mai fi fost avantajul că agenţiile şi-ar fi şcolit angajatele. Din nefericire, în Galaţi, la momentul actual nu există o asemenea societate, deşi au existat două încercări. Am sunat la numerele de telefon disponibile pe internet şi ni s-a spus că firmele respective şi-au suspendat activitatea.

Peste 100 de oferte în Galaţi pe cautabona.ro

În aceste condiţii, cel mai la îndemână mijloc este să apelezi la internet, dovadă sunt destule site-uri specializate în aşa ceva. Unele chiar fac bani serioşi din asta. De exemplu, pe www.cautabona.ro există peste 100 de oferte numai pe judeţul Galaţi. Fiecare profil prezentat conţine date în amănunt despre vârstă bonei, experienţa, tariful şi programul disponibil, religie, pasiuni şi studii. De asemenea, unele candidate la postul de „nanny” şi-au putut posta on-line un interviu audio şi recomandările, acolo unde acestea există. Toate bune şi frumoase. Deşi sunt multe, datele respective nu sunt suficiente ca să îţi poţi lăsa copilul pe mâna respectivei persoane. Ei, aici e baiul, pentru că site-ul îţi solicită 5 euro pentru fiecare dezvăluire a numărului de telefon, indiferent dacă angajezi sau nu în final persoana respectivă. „Noi nu percepem comision de angajare, doar 5 euro pentru datele de contact”. Dacă faci un calcul că s-ar putea să ajungi să discuţi cu vreo zece persoane până să angajezi una, cheltuiala este destul de mare. Poate că era mai bine să îşi ia comision la angajare.

Tarifele pe care le percep de regulă bonele pe internet variază în funcţie de program (5-10 lei pe oră), de experienţă şi de serviciile oferite. Unele cer între 250-350 de lei pe săptămână, altele între 500-600 pe lună, dar sunt şi preţuri cuprinse între 800 şi 1500 pe lună.     

Sfoară în ţară

Soluţia cea mai viabilă pare să rămână cea a recomandărilor cunoscuţilor şi prietenilor. Ei sunt cei care-ţi pot da referinţe obiective, poate chiar despre persoane pe care le-au avut angajate. E suficient să dai sfoară în ţară. Sigur se va găsi cineva care să vină cu o propunere.

Interviul este hotărâtor

E bine să ştii că pentru copii cu vârste peste 4 ani e bine să alegi persoane tinere, energice care să poată ţine pasul cu ei. Altele sunt însă nevoile puiuţilor care au sub 2 ani. Îţi trebuie o bonă cu experienţă în îngrijirea copiilor.

Discuţia pe care părinţii o au cu potenţialele candidate joacă un rol esenţial în alegerea celei mai bune bone. Specialiştii spun că trebuie să ai pregătită dinainte o listă cu întrebări, pentru a nu scăpa nimic din vedere. Se recomandă ca interviul să aibă loc acasă, deoarece este important să observi prima reacţie a copilului la vederea bonei. O poţi întreba despre experienţa pe care o are în creşterea copiilor, ce calităţi o recomandă pentru rolul de bonă, despre program. Un alt aspect important este legat de acordarea primului ajutor, deoarece copiii se accidentează frecvent.

Mizează pe persoane bine pregătite

Copiii care au peste patru-cinci ani ar trebui lăsaţi în grija unei persoane care îi poate ajuta să-şi dezvolte abilităţile. Învăţarea unei limbi străine, pictura, desenul sunt doar câteva dintre activităţile care pot stârni interesul unui copil şi, în acelaşi timp, îi pot dezvolta anumite abilităţi. Aceste activităţi însă nu trebuie să le excludă pe cele obişnuite pentru orice copil. Mai exact, acesta ar trebui să fie lăsat să se joace cu maşinile sau cu păpuşile, precum şi cu alţi copii de vârsta lui.

De asemenea, aceasta trebuie să fie fermă atunci când este vorba de respectarea regulilor. O persoană prea delăsătoare poate avea tendinţa de a ocupa timpul copilului cu cât mai multe activităţi solitare, pentru ca în acest fel să aibă mai mult timp pentru ea. Totodată, este important să alegi o persoană care să încurajeze copilul să facă lucruri singur. În caz contrar, există riscul să se dezvolte ca un adult iresponsabil.

Nu sta pe gânduri să o schimbi

Chiar dacă bona  a reuşit să te convingă şi să treacă cu brio proba interviului, nu te lăsa pe o ureche. Va trebui să-i monitorizezi activitatea pe o perioadă de timp, aşa că  invit-o să stea copilul şi în timp ce eşti acasă. Observa cu atenţie reacţiile acestuia. Dacă devine retras în prezenţa bonei, se fereşte sau evită să o vadă este în mod sigur un semnal de alarmă. Nu e cazul să aştepţi prea mult ca să faci demersuri s-o schimbi. Situaţia nu se va îmbunătăţi, pentru că un copil  simte din prima dacă îi place sau nu persoana respectivă şi devine cooperant când este tratat cu răbdare şi grijă. Dacă doreşte să o revadă, se ataşează de bonă şi este vesel în preajma ei, atunci înseamnă că ai făcut o alegere potrivită.

 

Citit 1957 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Octombrie 2011 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.