Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul, în ziua marelui praznic al Nașterii Maicii Domnului, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos
"Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în curtea interioară a mănăstirii, în apropierea impunătorului locaş de cult construit în stil ştefanian şi împodobit cu frumoase mozaicuri exterioare.
La slujbă au participat copii din localităţile învecinate, obştea monahală şi numeroşi credincioşi veniţi din multe zone ale eparhiei pentru a se ruga Maicii Domnului, ocrotitoarea spirituală a mănăstirii. La momentul cuvenit, copiii şi vieţuitoarele mănăstirii au fost împărtăşiţi de ierarhul locului cu Sfintele Taine. La chinonic, copiii prezenţi, îmbrăcaţi în haine tradiţionale româneşti, au interpretat pricesne şi cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu", precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre întreita sărbătoare din această duminică de la începutul unui nou an bisericesc. Ierarhul a arătat că "Domnul Hristos este Iubirea răstignită pentru a-i învia pe cei răstigniţi în lipsă de iubire din familie sau iubire filială pe care o găsesc în Biserica Harului lui Dumnezeu". De asemenea, Părintele Arhiepiscop a precizat că "centralitatea sărbătorii de astăzi este Naşterea Cortului lui Dumnezeu, a Catedralei în care S-a întrupat Iubirea, care este Preasfânta Fecioară Maria, Fiica dobândită prin rugăciune de dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana".
Nu în ultimul rând, Înaltpreasfinţia Sa a spus că "Mănăstirea Maicii Domnului de la Cudalbi este întru totul o renaştere, mai întâi de toate, duhovnicească, a cortului lui Dumnezeu - mănăstirea şi o renaştere a raiului viu - părinţii, copiii purtaţi pe braţe la Împărtăşanie şi întreaga obşte creştină în grădina raiului de la Cudalbi".
După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit un Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, adormiţi întru Domnul.
De asemenea, la hramul acestei mănăstiri a continuat programul eparhial "Hristos în şcoală" pentru 70 de copii din parohiile protopopiatului Covurlui, care au primit din partea Părintelui Arhiepiscop ghiozdane complet echipate pentru noul an școlar. Anul acesta, peste 3.300 de copii cu posibilităţi materiale reduse din satele și orașelor celor două județe ale Eparhiei Dunării de Jos au primit ghiozdane și rechizite şcolare în valoare de 330.000 de lei, prin contribuţia Centrului eparhial, a protopopiatelor şi a parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În fiecare an, aceste daruri necesare, speciale şi mult folositoare aduc în viaţa copiilor, părinţilor lor, dar şi dăruitorilor multă bucurie, speranţă şi optimism.