La sfârșitul săptămânii trecute, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, pe 27 septembrie, s-au împlinit 15 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop.
Situaţia grea prin care mulţi dintre semenii noştri au trecut în ultima perioadă a făcut ca în această zi de mare sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos, ierarhul locului împreună cu clerici din Administraţia eparhială, de la protoierii şi parohii, medici şi studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi membri ai S.N.F.O.R. şi A.S.C.O.R. Galaţi să se afle în mijlocul celor care au suferit mult, au luptat cu apa şi cu urmările dezastruoase lăsate de aceasta şi, iată, prin solidaritate au reuşit să biruiască.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian s-a aflat în mijlocul credincioșilor și a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, situată în imediata apropiere a Protoieriei Covurlui, ambele puternic afectate de inundaţii.
”La momentele liturgice din această biserică curăţată de mâl chiar de ierarhul Dunării de Jos şi diaconii Catedralei arhiepiscopale au participat împreună cu cei amintiţi mai sus şi preoţii din localităţile afectate de inundaţii, elevi din familiile sinistrate care au primit zilele trecute haine şi încălţăminte, dar şi credincioşi şi tineri din localitatea Pechea, unde peste 2.000 de case au fost afectate de inundaţii.
În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru ocrotirea semenilor sinistraţi, precum şi rugăciuni de mulţumire pentru multitudinea de daruri oferite în această perioadă de grea încercare pentru Eparhia Dunării de Jos, prin oamenii harnici, disponibili şi darnici.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a evidenţiat implicarea deosebită din aceste zile a slujitorilor Sfintelor Altare, a credincioşilor şi a echipelor de intervenţie în ajutorarea sinistraţilor”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Slujirea misionară din biserică a fost prelungită cu o acţiune umanitară în spaţiul special amenajat din Sediul Protoieriei Covurlui, unde cadre medicale voluntare şi studenţi la medicină au oferit gratuit consultaţii de specialitate persoanelor sinistrate, unele cu vârste înaintate, cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare, multe dintre acestea afectate grav de inundaţii.
După Sfânta Liturghie, în semn de recunoştinţă pentru gestionarea promptă şi eficientă a situaţiei din zona afectată de inundaţii, Înaltpreasfinţia Sa a oferit protoiereului de Covurlui distincţia eparhială pentru clerici ”Crucea Sfântului Apostol Andrei”, clasa I, iar consilierului eparhial din cadrul Sectorului Social-filantropic şi inspectorului eparhial din cadrul Sectorului Administrativ-bisericesc aceeaşi distincţie, clasa a II-a. De asemenea, pentru mărturia slujirii semenilor din valul dezastruoaselor inundaţii, toţi preoţii din localităţile sinistrate au primit din partea ierarhului Actul de recunoştinţă intitulat ”Apostolat şi filantropie în încercări şi dezastre, sacră terapie”.
Nu în ultimul rând, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit eparhiilor din ţară şi din străinătate pentru ajutorul oferit sinistraţilor şi a amintit că numai în cursul zilei de vineri, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a acordat un ajutor substanţial de 800.000 lei, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a trimis prin reprezentanţi ai Mănăstirii Hadâmbu, judeţul Iaşi, alimente neperisabile în valoare de 11.000 lei, Arhiepiscopia Tomisului a adus 140 de ghiozdane şi materiale pentru curăţenie în valoare de 50.000 lei, iar Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a dăruit 22.000 de euro.
În continuare, în curtea Protoieriei Covurlui peste 1.500 de porţii de hrană au fost pregătite şi apoi oferite sinistraţilor şi celor care îi ajută pe aceştia să revină la viaţa normală de dinainte de inundaţii.