Bejul și verdele, cele mai sigure culori pentru mașini

Bejul și verdele, cele mai sigure culori pentru mașini
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cât de mult poate ajuta culoarea unei mașini la reducerea posibilității ca aceasta să fie implicată într-un accident rutier? Unii vor spune că vehiculele viu colorate sunt ceva mai sigure, deoarece sunt mai ușor de observat în condiții de vizibilitate redusă. Surprinzător, deși cele mai des întâlnite culori ale caroseriilor auto sunt alb, gri și negru, nu aceste mașini sunt cele care ajung să fie implicate cel mai des în accidente.

Compania de date auto carVertical a publicat recent rezultatele unui studiu pe acest subiect, efectuat în 15 țări și în urma căruia a identificat cele mai sigure culori pentru șoselele României.  

Dintre toate mașinile din România care au fost verificate pe carVertical, modelele bej s-au dovedit a fi cele mai sigure - doar 57,1% dintre acestea fiind avariate în trecut. Mașinile bej pot fi considerate mai sigure deoarece culoarea lor deschisă, neutră, poate fi observată cu ușurință în diverse medii, în special în zonele urbane. În plus, bejul tinde să reflecte bine lumina soarelui, făcând vehiculul mai vizibil în timpul zilei și mai puțin probabil să se piardă pe fundal, potrivit studiului citat.

Mașinile verzi se situează pe locul doi, doar 59,4% dintre ele având înregistrări de daune. Culoarea lor distinctivă le face mai vizibile pe drum, sporind siguranța în medii diferite.

Culorile care atrag mai des accidentele

Mulți ani la rând, cele mai populare culori pentru mașini au fost negru, alb și gri (argintiu). Aceasta este o tendință globală, iar popularitatea acestor culori probabil va crește mai mult în viitor. Surprinzător este că, deși pe străzi circulă milioane de mașini vopsite în aceste culori, nu ele sunt cele care ajung să fie implicate cel mai des în accidente.

Cercetările au arătat că mașinile galbene (69,6%), maro (68,1%) și portocalii (66,7%) sunt cel mai des implicate în accidente în România, se afirmă în studiul CarVertical.

Mașinile maro pot fi mai greu de văzut pe drumurile rurale deoarece culoarea lor se integrează în mediul înconjurător. Mașinile galbene și portocalii sunt mai puțin sigure decât altele din cauza problemelor de vizibilitate și a factorilor psihologici legați de comportamentul șoferului. Deși această ipoteză este subiectivă, mașinile viu colorate le pot oferi șoferilor un sentiment exagerat de încredere care îi determină să conducă mai neglijent, afirmă studiul citat.

„Aspectul unei mașini poate induce cumpărătorii în eroare, așa că nu recomandăm să alegeți o mașină doar pe baza aspectului său. Este important să verificați istoricul mașinii, să faceți un test drive, să fie inspectată la un service autorizat și abia apoi vă puteți decide dacă merită s-o cumpărați sau mai bine căutați altceva”, explică Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

Compania operează în 28 de țări și colectează informații din peste 900 de baze de date din întreaga lume, inclusiv cele aparținând forțelor de ordine, instituțiilor financiare, registrelor de stat și/sau regionale și anunțuri auto. Studiul carVertical a folosit date statistice din rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor achiziționate de utilizatorii companiei în perioada august 2023 – august 2024.

Citit 850 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2025 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.