Bolile care scurtează drumul de la plăcere la durere

Bolile care scurtează drumul de la plăcere la durere
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sănătatea sexuală și reproductivă trebuie să fie o preocupare permanentă, deoarece joacă un rol important în menținerea sănătății generale.

Bolile cu transmitere sexuală pot afecta în mod direct capacitatea reproductivă și fertilitatea, de aceea este important să știm cum se transmit, cum se manifestă și care sunt principalele căi prin care putem preveni îmbolnăvirea. Se estimează că, anual, apar aproximativ 376 de milioane de noi cazuri de infecții cu transmitere sexuală. Infecția cu transmitere sexuală se referă la infectarea cu un parazit, un virus sau cu bacterii și apare înainte de îmbolnăvirea propriu-zisă. Infecția nu este însoțită, de obicei, de simptome, însă boala cu transmitere sexuală prezintă diverse manifestări, care o fac ușor de recunoscut. Infecțiile cu transmitere sexuală se transmit de la un partener la altul prin contact sexual direct, prin intermediul fluidelor corporale, fie că este vorba de contact sexual vaginal, oral sau anal.

Tipurile de boli cu transmitere sexuală

Aceste afecțiuni se pot clasifica în funcție de factorul care le determină astfel: boli cu transmitere sexuală cauzate de bacterii, de protozoare, de paraziți interni și BTS provocate de cauze virale.

BTS cauzate de bacterii. Sunt, în mare parte, tratabile. Cele mai cunoscute BTS cauzate de bacterii sunt: gonoreea, chlamydia și sifilisul.

BTS cauzate de protozoare. Protozoarele sunt microorganisme care trăiesc în medii umede și se pot multiplica singure. Unul dintre aceste protozoare este Trichomonas vaginalis, care poate provoca boala numită tricomonază.

BTS cauzate de paraziți externi. Și paraziții externi pot provoca anumite boli cu transmitere sexuală, precum Pthirius pubis, care este responsabil de apariția pediculozei pubiane (păduchii lați) și Sarcoptes scabiei care provoacă scabia.

BTS de tip viral. Hepatita B, HIV, herpesul genital și HPV (Human papillomavirus) sunt boli cu transmitere sexuală provocate de virusuri și sunt foarte răspândite în rândul persoanelor active sexual. Acestea sunt o mare provocare pentru medici, deoarece infecția cu aceste virusuri este greu de tratat și, în anumite cazuri, boala provocată de ele nu poate fi vindecată. 

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

HIV/SIDA. HIV este virusul imunodeficienței umane, care acționează în organism distrugând anumite celule albe din sânge care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. În urma acestui proces, organismul rămâne expus în fața infecțiilor și anumitor tipuri de cancer.

SIDA este ultimul stadiu al infecției cu HIV, când sistemul imunitar este compromis din cauza virusului, dar nu toate persoanele care sunt infectate cu HIV vor dezvolta boala.

HIV/SIDA se manifestă, în primele săptămâni, prin dureri musculare, febră, ganglioni limfatici inflamați, durere în gât, transpirații nocturne. Există și situații în care persoanele infectate cu HIV nu prezintă niciun fel de simptome, de aceea este importantă testarea.

Infecția cu HIV nu poate fi vindecată, dar există tratamente, cum ar fi terapia cu medicamente antiretrovirale care pot ajuta pacienții cu HIV/SIDA să aibă o viață activă o perioadă îndelungată.

Sifilisul. Este o boală cu transmitere sexuală provocată de infecția cu o bacterie și se poate transmite atât prin contact sexual cât și de la mamă la făt, în timpul sarcinii. Bacteria se poate localiza la nivelul gurii, limbii și la nivelul genital, inclusiv în zona anală.

Primul semn al sifilisului este prezența pe piele sau pe mucoase a unui blister mic și nedureros. Lăsată netratată, boala poate avansa și poate afecta zona mâinilor și a picioarelor, unde apare ca erupție nedureroasă și fără mâncărimi. Dacă este diagnosticat din timp, sifilisul poate fi tratat prin administrarea de antibiotice.

Chlamydia. Chlamydia trachomatis este bacteria responsabilă de apariția bolii cu transmitere sexuală Chlamydia și poate afecta atât femeile cât și bărbații. Chlamydia poate fi tratată cu antibiotice. În cazul infecției cronice cu Chlamydia la femei, crește riscul ca acestea să sufere de probleme de fertilitate. Atât bărbații cât și femeile pot dezvolta artrita reactivă.

Gonoreea. Este cauzată tot de o bacterie și poate infecta anusul, gura și tractul genital. Boala se transmite atât prin contact sexual, dar poate fi transmisă și de la mamă la făt în timpul travaliului. Se manifestă prin durere la urinare și secreție la nivelul penisului la bărbați, în timp ce, la femei, apar simptome precum durere la urinare, sângerări intermenstruale și o creștere a secreției vaginale. Boala se diagnostichează prin teste de laborator și se tratează cu antibiotice.

Trichomoniaza. Este cauzată de un parazit. Afectează atât femeile, cât și bărbații și se manifestă prin act sexual dureros, secreție vaginală urât mirositoare care are o culoare galben-verzuie sau gri, senzație de durere la urinare, iar, la bărbați, prin iritație sau mâncărime în interiorul penisului, senzație de usturime după urinare. Boala se poate trata cu antibiotice.

Micoplasme urogenitale. Infecțiile cu bacteria Mycoplasma genitalium se pot transmite și ele de la o persoană infectată la una sănătoasă, prin intermediul actului sexual. Boala se manifestă prin durere în timpul actului sexual, usturime la urinare, durere în zona abdominală. Tratamentul recomandat pentru această boală este tot cel cu antibiotice și trebuie tratați ambii parteneri.

HPV. HPV sau Human papillomavirus este un grup de peste 200 de virusuri, dintre care 40 se transmit prin contact sexual. Infecțiile cu HPV sunt foarte răspândite în rândul persoanelor active sexual și sunt responsabile de apariția pe piele a negilor. Dacă infecția cu HPV nu poate fi tratată nu același lucru se poate spune și despre negi. Există o serie de tratamente care pot fi administrate pentru îndepărtarea negilor, de la soluții locale, criogenare, ardere sau îndepărtarea lor chirurgicală. Dacă infecția cu HPV durează o perioadă îndelungată, poate provoca modificări la nivel celular, care, dacă nu sunt tratate, se pot agrava și pot contribui la apariția cancerului.

Herpesul genital. Este provocat de virusul Herpes Simplex, responsabil de apariția unor infecții la nivelul pielii. Există două tipuri de virus: Herpes simplex 1 și Herpes simplex 2. Herpes simplex 1 provoacă herpesul oral, o infecție pielii de la nivelul gurii și a feței, iar Herpes simplex 2 provoacă infecții la nivel genital. Herpes simplex 2 se transmite prin contact direct și provoacă apariția herpesului genital. Manifestările bolii sunt mai grave la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Odată contractat, virusul rămâne în corp întreaga viață. Există tratamente care pot ameliora simptomele bolii.

Candidoza. Deși nu este propriu-zis o boală cu transmitere sexuală, candidoza se poate transmite de la un partener infectat la unul sănătos prin intermediul fluidelor corporale, în timpul actului sexual. Este necesar ca, atunci unul dintre parteneri suferă de o boală care se poate transmite prin act sexual la un alt partener, partenerii să limiteze activitatea sexuală sau să folosească prezervativul ca mijloc de protecție.

(articol realizat din surse online)

Citit 993 ori Ultima modificare Vineri, 24 Ianuarie 2025 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.