De ziua Sfântului Apostol Andrei / Sărbătoarea continuităţii şi unităţii

De ziua Sfântului Apostol Andrei / Sărbătoarea continuităţii şi unităţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A XX-a prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul Galaţilor şi al României, a fost o sărbătoare specială. Anul acesta, gazdele - Apostolul Andrei şi Arhiereul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian - s-au bucurat de prezenţe insolite. Este vorba despre binecuvântarea cerească de la un Sfânt al lui Hristos, prin aducerea la Galaţi a Moaştelor Sfântului Spiridon al Trimitundei şi binecuvântarea patriarhală prin prezenţa Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române. Nu a lipsit de la eveniment Înalt Prea Sfinţitul Nectarie de Kerkira - Grecia, motiv pentru care liturghia s-a săvârşit în limbile română şi elenă. De asemenea, au fost prezenţi doisprezece membri ai Sfântului Sinod al BOR.

A XX-a Liturghie din ziua cinstirii Apostolului Andrei a fost parcursă sub semnul continuităţii şi al unităţii, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene din Galaţi şi Brăila. În acest an, ne-a fost dat să-l vedem pe prefectul de Galaţi, Paul Florea, nu numai la Liturghie, ci şi la vecernie, în preziua sărbătorii Sfântului Andrei, când creştinii l-au primit în Catedrala Galaţilor pe Întâistătătorul Bisericii noastre - Prea Fericitul Părinte Daniel.

Sfinţii - modele de integritate

Şi dacă în Catedrala Galaţilor spaţiul a fost neîncăpător, câteva mii de creştini au zidit din trupurile lor o Catedrală vie; unii au aşteptat la Sfintele Moaşte, ca să se închine ore în şir; alţi au aprins o candelă a speranţei, pomenindu-i în rugă pe cei dragi. Nu au lipsit cuvintele de mulţumire şi de învăţătură care au hrănit duhovniceşte pe creştinii mari şi mici şi care i-au subliniat evidenţe. „Exemplul Apostolului Andrei ne învaţă că nu trebuie să facem concesii păcatului şi că nu trebuie să ne îndepărtăm de vrerea lui Dumnezeu, indiferent cine suntem şi ce facem. Omul poate să caute Adevărul indiferent de nivelul de cultură sau de treapta socială pe care se află. Apostolul Andrei şi Sfinţii ne mai învaţă că, în viaţă, avem nevoie de modele de integritate, de modele de autenticitate şi de curăţie sufletească”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Nectarie de Kerkira.

„Rugăciunea trebuie transfigurată în fapte bune”

Dreptcredincoşii au primit cu bucurie sfaturile părinteşti ale Prea Fericitului Părinte Daniel a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale, i-a încurajat pe creştinii gălăţeni şi români care, din motive de criză, pe zi ce trece, îşi îndreaptă paşii tot mai mult spre Dumnezeu, Singurul în măsură să mai dea speranţă. „Fiecare trebuie să devenim un mesager al Apostolului, acolo unde lucrăm... Apostolul Andrei ne-a lăsat credinţa în lumina Evangheliei în vremuri de persecuţie, punându-şi viaţa în pericol, dar credinţa apostolică trebuie întreţinută, trebuie continuată prin rugăciunea care trebuie transfigurată în fapte de filantropie, aşa cum ne învaţă Biserica de două mii de ani. Întăreşte aceasta şi Sfântul Spiridon al Trimitundei, oaspetele din Grecia care, prin puterea Duhului Sfânt, prin modelul exemplar de Dascăl al Filantropiei ne arată că la rândul nostru trebuie să păstrăm Biserica apostolică şi să sporim fapta bună şi speranţa, într-o lume din ce în ce mai secularizată”, ne-a îndemnat Prea Fericitul Daniel.

Citit 771 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2011 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.