Desfătări gastronomice în plin post

Desfătări gastronomice în plin post
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca şi în sâmbetele şi duminicile trecute, gălăţenii care se pregătesc, prin post, pentru Naşterea Domnului se pot bucura astăzi şi mâine de dezlegare la peşte. Sfatul nostru este să profitaţi la maxim de ocazie şi să porniţi încă de dimineaţă spre pescării. Noi le-am vizitat ieri pe cele din Piaţa Centrală, ca să vedem cât trebuie să scoatem din buzunar pentru a ne bucura de câteva mese îmbelşugate.

Un borş de peşte care să vă bucure şi papilele gustative, dar şi inima s-ar putea face şi doar din tacâmurile de novac de 3,5 lei kilogramul. Puse la fiert abia spre sfârşit, căpăţânile mari de peşte se vor împrăştia prin zeama fierbinte, aromată de leuştean, iar ciorba bogată în verdeţuri şi înăsprită cu vreo jumătate de litru de borş va da savoare vieţii, chiar şi în zilele lungi de post. Sigur că, dacă vă dă mână, în adâncurile oalei de ciorbă aţi putea arunca şi vreo câteva bucăţi de ştiucă (12,5 lei kilogramul), somn  (15,9 lei kilogramul) sau caras (6,8 lei kilogramul). Dacă peştele slab va fierbe laolaltă cu cel gras, sunt şanse mari ca ciorba să fie mai gustoasă.

Orice aţi face, dacă aveţi somn din belşug, nu-l puneţi la fiert. Păstraţi câteva bucăţi curăţate şi sărate, pe care să le tăvăliţi prin făină amestecată cu mălai şi să le abandonaţi vreo câteva minute în ulei încins. Înfierbântate până peste poate, bucăţile de somn vor sfârâi apetisant, pe farfurie, sub o ploaie torenţială de zeamă de lămâie, chiar în vecinătatea unui vas cu mujdei de usturoi şi a unei mămăliguţe aburinde. 

În cazul în care ţineţi la siluetă mai mult decât la desfătarea culinară, n-aveţi altceva de făcut decât să vă cumpăraţi şalău de 20 de lei kilogramul. Fiert într-o zeamă de legume şi boabe de piper, peştele cu carne albă şi dulce se va dezosa şi spinteca în două, pe lung.

Acolo unde nu e somn prăjit şi şalău cu maioneză, merge şi un crap la cuptor. În magazinele din piaţă, crapul cosaş de dimensiuni apreciabile se vinde la 12 lei kilogramul. Cât mai mare, curăţat de curând şi lăsat la sărat vreo jumătate de oră, peştele va îndura pe ambele părţi crestături adânci în care îndesăm nemilos boabe de piper, felii de lămâie şi căţei de usturoi. Scuturăm apoi peste peştele eşuat în tavă şi cartofii curăţaţi care îl înghiontesc şi o creangă bogată de cimbru uscat, înainte să îl înecăm sub un val gros de bulion acrişor. După ce tava va fi scoasă din cuptor, peştele ar putea fi răcorit cu câteva averse de vin roşu şi presărat, la final, cu pătrunjel verde de doar 50 de bani legătura. 

Mâncaţi cu poftă, pe îndelete şi alături de cine vă place. Poate că astfel veţi avea  un weekend mai reuşit decât precedentul!

Citit 758 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2011 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.