Se prelungesc condiţiile deosebite de muncă pentru siderurgişti?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Se prelungesc condiţiile deosebite de muncă pentru siderurgişti?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicaliştii din siderurgie se întâlnesc marți cu reprezentanţii Ministerului Muncii, în cadrul Comisiei de Dialog Social, pentru a discuta despre prelungirea cu încă un an a încadrării muncilor grele în condiţii deosebite şi a acordării drepturilor care decurg din această încadrare.

„Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom a propus prelungirea până la 31 decembrie 2012 a perioadei de încadrare în condiţii deosebite, care expiră la 31 decembrie 2011. Proiectul de lege va fi analizat pe 13 decembrie, în cadrul Comisiei de Dialog Social. Cu reprezentanţii Ministerului Muncii va discuta preşedintele federaţiei, Mircea Scîntei”, a declarat purtătorul de cuvânt al filialei locale a FSS Metarom, Vasile Crişan.

Un an în condiţii deosebite apropie pensionarea cu trei luni

Un salariat care lucrează într-un loc de muncă încadrat în condiţii deosebite poate ieşi la pensie mai devreme. „Vârsta standard de pensionare se reduce cu trei luni pentru fiecare an de activitate în condiţii deosebite”, a explicat Vasile Crişan.

Legiuitorul a oferit această facilitate deoarece, în cazul muncitorilor care lucrează în condiţii grele, uzura este mai mare decât în cazul celor care lucrează în condiţii normale. Un siderurgist care lucrează de 30 de ani la Furnale, de exemplu, nu are aceeaşi capacitate de lucru pe care o are un coleg care a petrecut tot atâta timp la birou.

Peste 4.000 de siderurgişti gălăţeni, în condiţii deosebite

În prezent, jumătate din cei peste 8.000 de salariaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi muncesc în condiţii grele. „Peste 4.000 dintre salariaţii combinatului gălăţean îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite. În ţară sunt mai mulţi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al filialei locale a FSS Metarom. Cu toţii vor beneficia în continuare de drepturile care decurg din această încadrare, dacă Ministerul Muncii va accepta propunerea FSS Metarom de prelungire a acordării condiţiilor deosebite şi în 2012.

Citit 2487 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2011 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.