Acte de identitate pentru 322 de rromi în 2011
Foto: Foto: M. Stanciu

Acte de identitate pentru 322 de rromi în 2011
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întâlnirea reprezentanţilor rromilor din judeţul Galaţi, organizată cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale, de Grupul de lucru mixt judeţean pentru rromi şi Prefectura Galaţi a fost un bun prilej de a observa mai atent lucrurile care se întâmplă în interiorul acestei comunităţi.

Subprefectul Daniel Ovidiu Tudorache a fost cel care a condus întâlnirea de la Tecuci. Au mai participat şi Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, deputaţii Carmen Axenie şi Mircea Toader, dar şi  senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă. De la sărbătoare nu a lipsit Viorica Gotu, reprezentantul rromilor în Biroul judeţean pentru rromi al judeţului Galaţi, care a avut misiunea de a fi gazdă primitoare pentru oaspeţii sosiţi din toate localităţile judeţului nostru, la sala Casei de Cultură din Tecuci.

Nu se ştie în acest moment care este numărul semenilor de etnie rromă. Potrivit recensământului din 2002, în judeţul nostru şi-au declarat aparenenţa la etnia rromă 13.160 de persoane, însă „numărul lor este mai mare. Nu am intrat în posesia datelor privind recensământul din acest an, dar cu siguranţă vor fi mai mulţi, fiindcă i-am lămurit pe confraţii noştri să-şi declare apartenenţa la etnia rromă”, ne-a spus Viorica Gotu.

Înregistrări tardive

Noi, românii, avem o lege care combate evidenţierea persoanelor pe criterii etnice, însă avem destule programe de integrare a rromilor pe piaţa muncii, în şcoală, în comunitate...

În anul pe care îl încheiem, „bătălia” privind integrarea rromilor s-a dat în privinţa înregistrării cetăţenilor de etnie rromă în statisticile Serviciului de Evidenţa Populaţiei a judeţului Galaţi. „În cursul anului 2011, am reuşit să facem actele de identitate pentru 322 de persoane din judeţul Galaţi. 138 de persoane au intrat în posesia certificatelor de naştere, din care 51 erau înregistrări tardive ale naşterilor”, ne-a spus Viorica Gotu.

Calificarea, o şansă

Încadrarea în muncă a rromilor este un aspect sensibil, adeseori membrii  acestei etnii confruntându-se fie cu refuzul angajatorilor, fie cu propriile prejudecăţi potrivit cărora munca nu ar fi o valoare... „În perioada la care ne referim au fost organizate în colaborare cu AJOFM Galaţi, prin proiectul ˝Împreună pe piaţa muncii˝, cursuri de pregătire profesională cu persoanele din comunităţile de rromi. Au fost calificate 85 de persoane în profesia de finisori în construcţii, manichiură-pedichiură, coafor, lucrător în comerţ. Alţi 40 de rromi au fost calificaţi în construcţii  prin proiectul ˝O şansă pentru tine˝. Şi ca o concretizare a acestor programe, în perioada la care facem referire, s-au realizat 72 de intermedieri la AJOFM, pentru angajarea celor care au solicitat un loc de muncă”, a adăugat Viorica Gotu.   

Campanie de vaccinare

Un alt aspect adus în discuţie este cel legat de înscrierea copiilor rromi la medicul de familie. Astfel, 726 de „copii” au fost vaccinaţi împotriva „rujeolei”, în cadrul unei campanii iniţiată de DSP Galaţi, cu sprijinul mediatorilor sanitari din comunităţile de rromi ale judeţul Galaţi. 191 de familii au fost sprijinite de Societatea Naţională de Cruce Roşie şi alte 54 de persoane au primit sprijin material cu ocazia unor sărbători de peste an. Nu în ultimul rând, pentru integrarea rromilor, o importanţă aparte o au programele de şcolarizare

Partea a doua a întâlnirii de la Tecuci a constat într-un spectacol susţinut de formaţiile artistice de amatori ale Comunităţii Rromilor din Galaţi, ocazie cu care artiştii au cântat şi dansat pe scenă, iar cele câteva sute de spectatori rromi au dansat pe unde s-au aflat, în sală şi pe holurile Casei de Cultură din Tecuci... Viorica Gotu a oferit diplome tuturor celor care au sprijinit activitatea de intergarea rromilor.

Citit 913 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.