Afecţiunile plămânilor şi temperaturile scăzute

Afecţiunile plămânilor şi temperaturile scăzute
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Anotimpul rece nu aduce doar atmosferă de sărbătoare şi bucuria primelor ninsori. Odată ce gradele din termometre devin din ce în ce mai puţine, persoanele care suferă de boli pulmonare sau care au o predispoziţie spre astfel de afecţiuni pot trece prin momente deloc plăcute, care pot deveni de-a dreptul chinuitoare, dacă nu sunt respectate unele măsuri de precauţie sau medicaţia prescrisă de medicul curant.

Cele mai frecvente boli pulmonare

„Bolile care afectează traiectul respirator inferior şi plămânii se împart în acute şi cronice. Dintre cele acute, mai frecvente sunt traheobronşitele, pneumoniile şi pleureziile. În cadrul afecţiunilor pulmonare cronice, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi astmul bronşic pun cele mai multe probleme, din cauza numărului de persoane pe care le afectează”, ne-a explicat dr. Claudia Scorpan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

În cazul pacienţilor pulmonari cronici, expunerea la frig determină exacerbări ale afecţiunilor de care suferă. Aerul rece este un factor care înlesneşte propagarea infecţiilor, fie că vorbim despre cele bacteriene sau virale. Aceste infecţii se transmit pe calea aerului (aerogen), cu precădere în spaţiile publice aglomerate.

BPOC, una dintre principalele cauze ale mortalităţii în lume

Dacă în urmă cu ceva ani BPOC se situa pe locul 6 în topul afecţiunilor cauzatoare de decese la nivel mondial, în 2011 această boală se situează pe locul 4 ca mortalitate, trei milioane de persoane decedând anual din cauza afecţiunii. Estimările făcute de organizaţiile internaţionale care se ocupă cu monitorizarea îmbolnăvirilor la nivel global prezic faptul că până în anul 2020, BPOC va urca pe locul 3 în privinţa mortalităţii.

Având în vedere datele de mai sus şi faptul că în România se află aproximativ un milion de bolnavi cu BPOC, dintre care circa 100.000 prezintă stadii avansate ale bolii, se impune o mai bună cunoaştere a acestei boli şi a măsurilor care pot fi luate pentru prevenirea sau tratamentul ei.

„Principalul factor de risc în cazul dezvoltării BPOC este fumatul. Persoanele fumătoare care au trecut de 40 de ani sau cele care lucrează în medii în care inhalează praf sau produse chimice toxice sunt predispuse să dezvolte această boală. Principalele simptome care ar trebuie să ne îndrume către medicul de familie sunt: tusea care nu trece, eliminarea de spută sau mucus după accesele de tuse şi scurtarea respiraţiei, atunci când sunt efectuate activităţi fizice de rutină, cum ar fi urcatul scărilor, efectuarea de cumpărături sau chiar spălatul şi îmbrăcatul”, a mai adăugat dr. Claudia Scorpan.

Dacă prezentaţi simptomele enumerate mai sus şi dacă sunteţi trecut de 40 de ani, o vizită la medicul de familie se poate dovedi a fi deosebit de benefică. În cazul în care acesta constată o suspiciune de BPOC, vă va îndruma către un medic pneumolog, care, în urma unor analize precise, va stabili dacă suferiţi de BPOC sau nu. De regulă, depistarea bolii se face prin efectuarea unui test al funcţiei pulmonare, numit spirometrie. Acesta reprezintă un mod deosebit de eficient, accesibil şi lipsit de durere, prin intermediul căruia putem depista BPOC într-un stadiu precoce.

Astmul bronşic îi afectează şi pe tineri

Spre deosebire de BPOC, care apare la persoanele trecute de 40 de ani, astmul bronşic afectează şi tinerii. Fumatul nu se numără printre cauzele care declanşează astmul, mulţi pacienţi fiind nefumători.

O altă diferenţă dintre BPOC şi astm constă în faptul că astmaticul respiră normal în perioadele dintre crize, în timp ce bolnavul pulmonar obstructiv cronic are probleme funcţionale respiratorii neîntrerupte.

Ce trebuie să ţinem minte?

„Din cauza costurilor ridicate ale tratamentului bolilor pulmonare cronice, este deosebit de important ca să diagnosticăm bolnavii din faze incipiente. Astfel, pe lângă scăderea costurilor, cresc şi şansele bolnavului de a-şi ţine sub control afecţiunea cu o singură pastilă pe zi. Respectarea medicaţiei date de medic este fundamentală, schimbarea medicamentelor sau a dozajului fiind total contraindicate. Un alt aspect care trebuie avut în vedere în sezonul rece este vaccinarea antigripală, care protejează organismul împotriva numeroaselor tulpini de virus gripal”, concluzionează sursa citată.

O dietă echilibrată şi completă, precum şi adoptarea unui program constant de exerciţii fizice, au rolul de a întări organismul în lupta sa cu boala. Nu în ultimul rând, persoanele bolnave trebuie să renunţe la fumat şi să evite aglomeraţiile şi mediile poluate.

Citit 3778 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2011 22:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.