Măgăreaţa cade pe navetişti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tărăgănarea bugetului pentru 2009 se resimte din ce în ce mai adânc în buzunarele bugetarilor. Pentru că, la rândul lor, nu au încă un buget -care oricum se anunţă unul de austeritate - unele primării din judeţ restricţionează deja cheltuielile. Iar măgăreaţa cade din nou pe profesori. De data aceasta, pe cei navetişti.

Astfel, unele cadre didactice care predau în judeţ nu şi-au primit deconturile pentru navetă, aferente lunii decembrie. Deşi la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi nu au ajuns plângeri în acest sens, unii navetişti se tem ca în bugetul de austeritate al primăriilor să nu mai fie incluse deloc fondurile necesare.

Spre exemplu, în comuna Jorăşti, opt cadre didactice şi două persoane din personalul didactic auxiliar fac zilnic naveta, până la una dintre cele trei şcoli din Jorăşti, Zărneşti şi Lunca. Cea mai mare distanţă o parcurge un învăţător care vine din Galaţi până în Lunca, aşa cum am aflat de la Şcoala Jorăşti. Ceea ce înseamnă că în fiecare zi scoate din buzunar 18 lei, contravaloarea drumului dus-întors cu maxi-taxi. În decembrie, învăţătorul a cheltuit pe navetă în jur de 300 de lei. Bani care, de regulă, la această dată, erau deja decontaţi. Totuşi, centrul bugetar de la Şcoala Jorăşti a primit asigurări de la primărie că banii vor ajunge la profesori, chiar dacă mai târziu.

De la primăria Jorăşti ni s-a spus că toate cheltuielile sunt restricţionate, până la votarea bugetului. „Asta nu înseamnă că nu se vor deconta, dar acum trebuie să cheltuim doar strictul necesar”, ne-a declarat, telefonic, secretarul primăriei, Valentin Anuş, fără să ne precizeze o dată când li se vor da navetiştilor sumele cheltuite în decembrie cu transportul. Acesta ne-a mai spus însă că decontările s-ar putea face în funcţie de banii pe care îi vor primi de la buget şi, mai ales, de priorităţi, semn că socotelile cu banii pe 2009 nu sunt tocmai bune.

La rândul său, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu, afirmă că niciun cadru didactic navetist nu ar trebui să îşi facă probleme, decontarea navetei fiind prevăzută în lege. „Legea nu spune că se dau bani în limita fondurilor. Dacă vor fi primării rău-intenţionate, să nu uite că am avut un proces cu 18 consilii locale, tocmai pe chestiunea decontării navetei, şi am avut câştig de cauză”, mai spune sindicalistul.

Citit 1253 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.