Soldări sub haina ofertelor promoţionale?

Soldări sub haina ofertelor promoţionale?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce oraşul geme de haine la reduceri, Primăria nu a fost notificată decât de două firme pentru vânzarea de solduri 

Deşi în magazinele din Galaţi a început demult goana după reduceri, la Primărie – acolo unde societăţile comerciale ar trebui să anunţe intenţia de a lichida sau solda stocurile – nu şi-au făcut publică această intenţie decât două societăţi. Potrivit datelor furnizate de purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, „până în prezent nu s-au primit decât două cereri, din partea Billa şi SC Telena. Nici aceste două cereri nu sunt complete, întrucât, potrivit legii, ele trebuie însoţite de lista de inventar a bunurilor ce urmează să intre în procesul de soldare sau lichidare. Deja primăria le-a transmis ce trebuie să trimită pentru ca dosarele să fie complete”.

Nicoleta Manole spune că este la fel de posibil ca în următoarea perioadă să crească numărul  magazinelor care respectă legea şi anunţă primăria că vor face soldare de stoc. Optimismul purtătoarei de cuvânt a primăriei este explicabil având în vedere că OG 99/2000 (art. 27, alin. 1) prevede că soldarea se poate face pe o durată de maxim 45 de zile în două intervale: 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv (60 de zile), pentru produsele de toamnă – iarnă şi august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăvară - vară. Indiferent însă de perioada de soldare aleasă, comerciantul trebuie să înştiinţeze primăria cu 15 zile înainte de începerea operaţiunilor.

Realitatea din oraş arată însă că sunt deja magazine care afişează reduceri la haine. Trebuie însă făcută distincţia dintre reduceri-solduri şi ofertele promoţionale. Multe magazine adoptă în această perioadă tactica „falselor promoţii”, adică vând la preţ redus articole rămase pe stoc din timpul anului, dar sub formă de oferte irezistibile. Iar pentru astfel de cazuri, comercianţii nu mai trebuie să ia acordul primărie!   

OG 99/2000 spune că agenţii comerciali care nu respectă legea sunt pasibil de amenzi semnificative – între  200 şi 1.000 lei, dacă nu au înştiinţat primăria despre solduri, între 2.000 lei şi 10.000 lei, pentru vânzarea soldurilor în altă perioadă decât cea prevăzută de lege şi între 2.000 şi 10.000 de lei, pentru neprezentarea, la solicitarea organelor de control abilitate, a documentelor legale justificative pentru acest lucru.

Începând de luni, teoretic, toate magazinele care vând produse nealimentare la preţ  redus vor putea fi verificate, la acte, de către corpul de control al primarului, ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Poliţiei Locale.

Citit 3465 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2012 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.