Prea puţini asistenţi comunitari şi mediatori sanitari

Prea puţini asistenţi comunitari şi mediatori sanitari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru anul 2012, Ministerul Sănătăţii urmăreşte să extindă reţeaua de asistenţi comunitari şi de mediatori sanitari deja existentă în momentul de faţă, până la nivelul la care aceasta va putea acoperi nevoile existente în teritoriu. Nici judeţul Galaţi nu va fi exceptat de la această suplimentare de personal. În prezent, există numeroase probleme legate atât de distribuţia cât şi de numărul insuficient al asistenţilor comunitari şi al mediatorilor sanitari.

Prea puţini angajaţi, distribuiţi ineficient

În momentul de faţă, conform datelor directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, la nivelul judeţului există un număr de 24 de asistenţi comunitari şi 11 mediatori sanitari. În municipiul Galaţi sunt trei mediatori sanitari, restul desfăşurându-şi activitatea în localităţile din judeţ, unde există comunităţi mai mari de romi. În cazul asistenţilor comunitari, 12 dintre ei îşi desfăşoară activitatea în municipiul Galaţi, cealaltă jumătate fiind repartizată în judeţ.

„Repartiţia din momentul de faţă nu este aşa cum ar fi de dorit. Într-o localitate cum este Târgu Bujor, spre exemplu, care are un număr de aproximativ 5.000 de locuitori, există trei asistenţi comunitari. În acelaşi timp, în localitatea Pechea nu există niciun asistent comunitar la 12.000 de locuitori”, ne-a informat dr. Boldea.

Fişa postului nu este respectată

Problema nu constă doar în numărul insuficient sau în distribuţia neadecvată a acestor categorii de angajaţi. Un alt impediment este reprezentat şi de faptul că aceşti angajaţi nu-şi pot respecta fişa postului, susţine sursa citată.

„În primă instanţă, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari se aflau în subordinea Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică. În anul 2008, ca urmare a descentralizării, a avut loc trecerea lor în subordinea autorităţilor locale. Problema este că aceşti angajaţi sunt folosiţi acum pentru treburile primăriilor şi nu pentru activităţile pentru care sunt plătiţi”, ne-a mai declarat dr. Boldea.

Conform fişei postului, activitatea acestor două categorii de personal sanitar este coordonată de un medic, care le semnează şi un raport de activitate lunar, pe care-l trimit către DSP.

„Ministerul a sesizat faptul că fişele posturilor nu sunt respectate, nu atât din vina angajaţilor, ci din motive care nu le pot fi imputate lor. Din aceste motive, se doreşte schimbarea actului normativ şi creşterea autorităţii Direcţiilor Publice de Sănătate, asupra acestor categorii de personal, astfel încât ei să-şi poată respecta lista cu sarcinile postului pentru care au fost angajaţi”, a adăugat sursa citată.

Cu ce se ocupă aceşti angajaţi?

Asistentul comunitar are rolul de a identifica persoanele care prezintă risc, din punct de vedere al sănătăţii. Vorbim aici de gravide, care nu s-au prezentat la medicul de familie, ca să-şi monitorizeze sarcina, sau de bolnavi cronici care şi-au neglijat afecţiunile.

După ce aceste persoane au fost identificate, cazurile lor sunt comunicate medicului coordonator, care le înaintează, mai departe, către autorităţile competente. Munca asistenţilor comunitari este una preponderent de teren.

Mediatorii sanitari joacă rolul de intermediari între instituţiile sanitare şi comunităţile de romi. Ei facilitează accesul la asistenţă medicală a categoriilor de populaţie defavorizate.

„După cum bine se ştie, există o anumită reticenţă în comunităţile de romi pentru vaccinarea bebeluşilor sau pentru comunicarea cu medicul. Mediatorul sanitar le explică pe înţelesul lor care sunt avantajele supunerii la măsurile luate de autorităţile sanitare”, este de părere dr. Boldea.

În majoritatea cazurilor, mediatorii sanitari sunt persoane de etnie romă, care au studii de specialitate şi care deţin atestate de mediatori.

În prezent, în judeţul Galaţi există un număr de treo locuri vacante pentru mediatori sanitari, care nu pot fi însă ocupate, din cauza blocării posturilor din sistem.

Citit 4334 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2012 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.