Poveşti de viaţă - Formula fericirii în căsnicie

Poveşti de viaţă - Formula fericirii în căsnicie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru zeci de generaţii de elevi, Maria şi Vasile Ciuchină nu sunt numai foarte buni profesori de fizică şi diriginţi sufletişti. Povestea de viaţă a directorului Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” poate fi o lecţie practică pentru cei care îşi doresc o familie minunată. Domnul profesor susţine că realizările profesionale îţi aduc satisfacţii, dar adevărata fericire, bucuria şi împlinirea, le poţi găsi numai în familie. Nimeni şi nimic altceva nu ţi le poate oferi! Argumente? Iată-le: doi copii cu cariere de invidiat - Ioana, medic la un spital din Franţa şi Elena, informatician şi finanţist, două nepoţele, patru câini superbi, două pisici alintate, porumbei campioni şi găini uriaşe. Vasile Ciuchină e vânător din tată-n fiu, dar nu se supără când vine acasă cu raniţa plină de… ciuperci.

Din studenţie în viaţă

Soţii Ciuchină au fost colegi de grupă la Facultatea de Fizică din Iaşi, iar înainte de absolvire, în 1974, s-au căsătorit. Vasile Ciuchină crede că un profesor trebuie să fie căsătorit şi părinte ca să-i poată înţelege pe elevi. Fiica mai mare glumea cu bunica paternă: “Cu tine, tata a stat numai 22 de ani, iar cu mama, aproape dublu”. Dl profesor vorbeşte la superlativ despre soţia lui, despre înţelegerea cu care i-a acceptat şi sprijinit pasiunile mâncătoare de timp şi bani - vânătoarea şi prietenii îmblăniţi şi înaripaţi. Dl profesor mărturiseşte că, la fiecare culegere de probleme publicată, profesoara Maria Ciuchină i-a fost referent şi corector.

Ioana

Când a devenit prima dată tată, Vasile Ciuchină a aflat că are băiat. A sărbătorit cu prietenii şi colegii, abia apoi a fost informat că, grăbită, asistenta de la maternitate care i-a dat vestea citise din registru cu un rând mai jos. Şi că are o fetiţă. „Şi ce dacă, nu e tot copilul nostru?!”, a exclamat la fel de fericit. Ioana a venit pe lume în primul an de căsnicie al soţilor Ciuchină. A absolvit CNVA, apoi Medicina la Iaşi, iar rezidenţiatul început la Iaşi l-a finalizat la Bruxelles. A lucrat ca medic specialist anestezie terapie intensivă la Spitalul Judeţean, apoi a fost solicitată în Franţa. „E o specializare dură, ştiţi ce se spune,  anestezistul e intermediarul între Sf. Petru şi pacient”, zâmbeşte tatăl. Ioana este medic la un spital universitar din Franţa, unde transplanturile de rinichi sunt la ordinea zilei. Căsătorită cu un sociolog român, Ioana le-a dăruit soţilor Ciuchină două nepoţele, Sofia şi Anastasia. Puştoaicele, de cinci şi trei ani, vorbesc româna, ba chiar promovează tradiţiile noastre printre francezi. De 1 Martie le-au oferit colegilor mărţişoare. Pentru că unele fetiţe lipsiseră, a doua zi au întrebat dornice: da’ nu ne aduci şi nouă mărţişor?

Elena

Elena, mezina, a absolvit tot CNVA. A strălucit la matematică fiind febleţea celebrei profesoare Chiţa Popovici. A vrut să se facă profesoară de matematică, dar influenţată de părinţi a absolvit Finanţe-Bănci la Academia de Studii Economice din Bucureşti. A lucrat la firma Dumarex, unde a avut şansa de a colabora cu Dana Războiu şi Andreea Esca. Pasiunea pentru matematică şi-a spus cuvântul! Părinţii i-au suportat cheltuielile pentru a doua facultate, Matematică-Informatică. A fost a treia din promoţie şi i s-a propus să rămână asistent universitar. Tot din motive economice a preferat firmele de programare informatică, iar azi colaborează cu Comisia Europeană. Părinţii aşteaptă cu nerăbdare ca Elena şi partenerul să se aşeze la casa lor şi să-i facă şi bunici.

Tata de la catedră

Dl profesor recunoaşte sincer că, acasă, soţia a fost cea care a sprijinit activitatea şcolară a fetelor, deşi amândouă i-au fost eleve. „Oana nu a avut o notă sub şase tot liceul, dar a luat un trei la fizică. Era o problemă legată de tema de acasă - un produs vectorial cu regula burghiului - şi pentru că elevul nu se descurca i-am dat trei, apoi am pus încă un trei, şi am întrebat cine vrea să facă problema că nu voiam să continui cu trei. Oana, elevă în clasa a XI-a, a ridicat mâna. A încercat, a greşit şi i-am pus trei. Amuzată, acasă îi spune mamei «ar trebui să-l trimiţi pe tata la şcoală, la directorul adjunct, că mi-a dat un trei cam grăbit». Eu eram şi director adjunct. Soţia nu m-a pus chiar la hrană rece…. Nu cred că am greşit!”, spune gânditor tatăl. S-a mai întâmplat apoi să-l sune fetele, ajunse studente, ca să le explice noţiuni de fizică atrăgându-le, însă atenţia: „N-ai fost prea atentă la ore atunci când ţi-am explicat!”.

Vânătorul

Pasiunea pentru vânătoare este moştenită din familie. Vasile Ciuchină a fost prima dată la vânătoare cu bunicul, pe vremea când învăţa în clasele primare. Spune sincer că nu l-a atras neapărat rezultatul - vânatul, ci peisajul, bucuria de a ieşi în aer liber. Şi nu se laudă cu trofee! Elena era mai bucuroasă când venea cu ciuperci decât cu vânat. Nu de aceeaşi părere a fost Adolf, un Setter irlandez, prieten devotat, care de la al doilea foc fără rezultat începea să-l latre ca şi cum i-ar fi făcut morală! Tot de Adolf se leagă o „captură” de pomină. Era la Dunăre, după orele de curs, şi a tras foc dublu în două raţe, nimerindu-le. „Ca să-l ghidez pe Adof mai aruncam în apă o piatră, un lemn. Nu am găsit să arunc decât un galoş adus de apă. Se înserase, dar l-am văzut pe Adolf venind cu ceva în gură. Credeam că e răţoiul, dar era galoşul!”, spune vânătorul.

Prieteni fără cuvinte

Pasiunea pentru vânătoare merge mână în mână cu dragostea pentru câini. Soţii Ciuchină tocmai s-au întors din Franţa, de la fiica lor mai mare, şi n-au venit cu mâna goală, ci cu un partener perfect, din părinţi campioni, pentru Diva, căţeluşa Brac de Weimar. Fiind mai mare - opt luni - preţul de achiziţie a fost ceva mai mic, dar a devenit pe parcurs valoros. Soţii au trebuit să renunţe la avion şi să vină cu maşina. În ţară, Garou a devenit Gruia şi e încă derutat de schimbarea de limbă. Se înţelege de minune cu Moxi, un Cocker spaniol vârstnic şi cu Mioritica Lola. După cele două pisici, familia şi pasiunile dlui profesor se completează cu porumbei voiajori standard, voiajori americani, de cursă şi jucători gălăţeni plus cu nişte găini din rasa Orpington. Porumbei creşte de când era în clasa a doua, iar anul trecut, la expoziţia de la Galaţi, a fost campion la Voiajor Uriaş American, iar două găini au luat punctaj maxim. Când era în examene, soţia urmărea porumbeii şi astfel a obţinut performanţe remarcabile. Profesorul recunoaşte că pasiunile lui cer timp, bani şi obligaţii, dar „când ajung acasă şi văd cât se bucură, câtă atenţie îmi dau, îmi creşte inima”. Este însă decis să reducă efectivul de 120 de porumbei pentru că fratele, medic veterinar, e dornic să încerce pasiunea înaripată.

Secretul

Pentru final, dacă E=mc² i-am cerut fizicianului formula fericirii în căsnicie. Dl profesor ne-a spus că sunt parametri prea mulţi pentru o formulă. Dar că importante sunt cunoaşterea, înţelegerea, o doză de disponibilitate pentru comunicare, ideea de a construi şi a face ceva. Un sfat pentru tineri: „Nici să nu aştepte prea mult şi să nu fie prea pretenţioşi pentru că nişte lucruri se realizează mai uşor şi oarecum mai simplu în comun. Dar nici să se arunce aproape iresponsabil cu capul înainte în căsnicie. Să fii bunic tânăr este o bucurie deosebită şi merită să ţi-o asiguri. Copiii îţi umplu viaţa şi îi dau un sens”. Corect.

Citit 9834 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:05

15 comentarii

 • postat de A
  Luni, 30 Iulie 2012 22:35
  Catea vorbe frumoase pt niste tarani parveniti...sunt eleva domanei ciuchi...iar toate aceste laude,nu sunt deloc meritate...habar nu are sa predea,sta si mormoie..cei drept,e mult mai indulgenta decat sotul...iar despre domnul director,pot spune ca ii plac mult poezile,si copii bogati...cum scria si mai sus..copii inculti,cu medii destul de nepotrivite pt lva,dar cu parinti bogati,se transfera foarte usor...liceul asta e bun datorita elevilor,si a muncii enorme depuse...profesorii,dau extrem de putin dar au asteptari enorme...din a 9 pana la sfarsit nu auzi decat ca elevii nu isi dau silinta,scad,nu o sa se descurce la bac...si asta nu numai din partea ciuchinilor...sunt foarte multi profesori care cauta pregatire,si nu sunt deloc discreti.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Lucian Gogu
  Joi, 19 Aprilie 2012 02:01
  Mi se pare incredibil ca individul asta a ajuns director la Vasile Alecsandri si, mai mult, omul e prezentat in culori calde, imbraca haina bunicului, a dascalului cu o cariera de succes, a autorului, creatorului, etc. Este un model pentru noi toti ce am simtit candva LVA.
  Am descoperit articolul total intamplator, nu am comentat niciodata pe un forum, dar e prea mult ce mi-a fost dat sa citesc.
  Cu tristete imi amintesc ca l-am avut "dascal" pe Chucky (daca-mi permiteti) acum 10 ani, un om cu grave probleme de personalitate, cu frustrari directionate selectiv (evident si catre mine) si urmarite cu o placere vizibil bolnava. Omul e un monstru; cine a avut "onoarea" sa-i urmeze cursul si indeajuns de multa minte incat sa priveasca dincolo de cele 5 bancuri repetate (obsesiv???) poate confirma asta. Mi-a placut intotdeauna sa cred ca Chucky avea probleme acasa pe care si le refula la scoala, prin note, glume si priviri. Acum aflu ca are o familie minunata in juru-i... incredibil.. indivizii astia (el si Chuchy she) creasera o industrie a pregatirilor prin teroare, e un fapt, un lucru arhicunoscut. El nu e dascal, nu a fost niciodata mai mult de un mic intreprinzator cu accente pronuntate de taran (sensul modern al cuvantului). Ma intriga faptul ca oameni ca el au ramas acolo pe metereze si mai mult pastoresc invatamantul in cea mai selecta institutie galateana.
  Domnule "profesor" nu va lasati inselat de acest rebranding! Noi, fostii liceeni stim cine sunteti, in toata micimea dumneavoastra :) Parafrazandu-va o super gluma din trecut (probabil si din prezent), nu-mi ramane decat sa ma mir ca nu ati candidat inca la sefia celuilalt liceu de pe strada Balcescu
  1
  5
  Raportează
 • postat de sugi pula
  Joi, 16 Februarie 2012 11:50
  sa-mi bag ***in mortii si ranitii mati de taran idiot..dute-n mortii mati de ratat ca ti-ai ratat viata cu totu' si din cauza ta sufera si elevii. esti praf ca profesor si ai apucaturi de taran de coada vacii.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Duma Vasile - Sindromul dascalului nebun
  Vineri, 10 Februarie 2012 14:52
  Chiuchina era bun ca profesor de Fizica si un tip simpatic, chiar daca usor ranchiunos, mai ales dupa ce fusese proaspat numit director adjunct pri '86. Dar nu despre dansul vreau sa povestesc ci despre o pata neagra a LVA-ului de demult, Duma Vasile "predator" de MATC si Mate.
  Am avut marea nesansa sa-l am "profesor" de mate acum vreo 28 de ani in LVA - Galati. Unora si mai nefericiti le-a fost diriginte. Duma Vasile era tanar pe atunci insa un om mic si rau la suflet, fricos si alunecos in fata celor mari (in grade) dar tartor capabil de josnic sadism cu elevii, asa cum eram doar niste copii ca toti copiii. Venea in pauze pe furis sa vada cine-si copiaza temele ca apoi sa-l parasca la profesorul titular pe "vinovat". Punea absente in caz ca s-ar fi strecurat vreuna nepusa la vreo ora, chiar daca nu era ora lui. Era un fidel al regimului, zelos pana la fanatism la munca silnica "patriotica" pe ogoarele patriei, ar fi fost un bun comisar NKVD sau Kapo.
  Intr-o zi de sept. '84 pe camp a interzis unor baietilor de 14 ani sa bea apa si sa manance la pranz ptr. ca nu-si facusera norma de cules sfecla. Era o zi fierbinte si lunga...
  Ne vroia asezati in banci precum papusile stana de piatra, cu matricola, tunsi (baietii), cu pantofi negri sau maro, pe fete cu panglicuta stalinista, fara unghii mari sau oja, fara pantofi cu toc etc.. Vroia sa se impuna prin frica de note de 1 ca alte resurse pedagogice nu avea. Mai facea si pe galantul cu fetele frumoase de 17-18 ani, dar reusea sa fie doar gretos si grotesc. Evident un frustrat dezgustator. Maniera lui de a preda la ora, scrasnind din masele special sa timoreze, doar asa se simtea si el cineva, mare tartor peste niste copii. Unii iata ca nu l-au uitat sau iertat iar faptele rele din trecut o sa-l ajunga din urma !
  1
  3
  Raportează
 • postat de costel
  Luni, 06 Februarie 2012 15:42
  Printre cei mai de treaba si simtiti profesori!
  Felicitari
  8
  0
  Raportează
 • postat de o actuala eleva
  Miercuri, 25 Ianuarie 2012 23:50
  "deci", asa cum vedeta acestui articol are obilceiul de a-si incepe discursurile, ma bucur ca cu ajutorul parintilor de "elevi rromi" si alte motive doar de stimabilul cunoscute , a reusit sa-si achizitioneze pretioasele lui necuvantatoare pe care nu ezita in a le aduce la scoala , si pe care le lasa sa-si faca de cap cu labele pline de noroi pe podelele prestigiosului liceu . sunt eleva in acest liceu , si nu o data am fost nedreptatita de catre mult indragitul cuplu Ciuchina ... nu am inteles niciodata cum un elev din cnva cu acelasi profil, respectiv mate info simplu , nu se poate transfera la o clasa cu acelasi profil , dar un elev din alt liceu, cu un profil diferit de cel pentru care "a muncit atat de mult" din cadrul cnva-ului sa poata fi transferat cat ai zice "ham" :)
  0
  3
  Raportează
 • postat de Elena Ursu
  Miercuri, 25 Ianuarie 2012 17:40
  Tare drag ne-a fost tuturor domnul Ciuchina. Chiar daca unii n-au invatat fizica prea bine, domnul profesor avea grija sa nu picam la capitolul cultura generala. Eram coconeii si coconelele lui, cum a spus si altcineva, chiar daca ne ameninta mereu cu abtuguiala.
  6
  0
  Raportează
 • postat de je
  Marți, 24 Ianuarie 2012 22:15
  Domnule Director,
  Pe ce criterii a ajuns un profesor ca Gina Balacea la CNVA? Singurul lucru pe care il face e sa le dea copiilor sa studieze(copieze) problemele rezolvate din manual/culegere nu le explica nimic, copiii conspecteaza teoria din manual.La testari le da copiilor probleme gresite, si un volum mai mare decat pot ei rezolva in 40 de minute, singurii care stiu sunt cei ce fac pregatire sau cei care invata pe dinafara problemele rezolvate.SI se mira cum adica sa nu intelegeti daca sunt rezolvate?Protejata cui este doamna profesoara?CNVA este un liceu de prim rang atat in Galati cat si la nivel national, si avem nevoie de asa profesori de calitate pentru a ne mentine la acelasi nivel.Ori cu profesori ca acesta nu putem.
  0
  5
  Raportează
 • postat de comentator
  Marți, 24 Ianuarie 2012 19:27
  houaaaaaaaa tarane inapoi in cotet cu tine langa gaini =))
  0
  8
  Raportează
 • postat de actual elev
  Luni, 23 Ianuarie 2012 23:34
  bai deci,depinde cum privesti problema,daca iti e simpatic sau nu. daca iti este simpatic,atunci sunt sigur ca ai avut medii anuale de peste 9,6 sau 9,7 de-a lungu' anilor sau/si ca ai facut pregatire cu el si ca el e un om ,din punctu tau de vedere, deosebit..bla bla.. dar daca privesti problema din punctu' de vedere al evelilor normali,fara medii umflate de restu profesorilor si pentru care fizica nu face parte din planurile de viitor,slabe sanse sa il gasesti simpatic,cel putin in timpul liceului,cand te scoate la tabla sa te asculte,si daca stii,nu iei nota,iar daca nu stii tot de la un capat la altu iei 3-4-5..maxim 5 !..ori asa ceva e o prostie..elevii nu trebuiesc etichetati de la inceput care invata si care nu invata..sau care au note mare si care nu au note mari..in rest..din ce vad in restul comentariilor,nu si-a mai schimbat glumele de mult timp,daca pot fi numite glume ceea ce face el..ca pe mine cel putin ma lasa rece..iar din punctul meu de vedere,un profesor bun nu e acela care are cativa elevi din clasa care au medii de 9 si 10 la materia lui pentru ca fac pregatire cu el sau pentru ca au note mari,iar restu elevilor au medii in jur de 6,ci un profesor bun este acela care reuseste sa aduca toti elevii la un anumit standard..sa zicem undeva la 7,5 iar cativa care sunt pasionati de fizica si au planuri de viitor care pornesc de la ea,sa-i ajute in plus,dar sa-i trateze lafel ca pe toti ceilalti la clasa iar intr-un final elevii sa ramana in cap cu ceva..nu sa fie ceva gen "bine ca am scapat odata si de fizica aia din liceu ca oricum habar n-aveam si nici nu-mi trebuie"
  totusi trebuie sa subliniez ca poza face toti banii :D
  la camasa si pantaloni de training ,cu fata de om care nu demult a iesit din carciuma si cu o coafura pe masura,asta e directorul CNVA-ului
  0
  5
  Raportează
 • postat de fost elev
  Luni, 23 Ianuarie 2012 21:00
  Un profesor simpatic cu niste pasiuni superbe !!!!
  "Dragii mei coconei o sa va abtuguiesc " -o formula care nu se uita usor.
  6
  0
  Raportează
 • postat de Adrian Felea
  Luni, 23 Ianuarie 2012 19:01
  Multumesc pentru acest articol. Ca fost elev al d-lui profesor Ciuchina (se fac 25 de ani de la absolvirea LVA-ului) ma bucur sa citesc un altfel de articol. Am participat (ca arbitru) elev fiind la cursele de porumbei la care d-nul profesor se inscria. Amintiri din copilarie...de Vasile Ciuchina, care cu accentul sau puternic moldovenesc, a fost penru mine Ion Creanga din liceu. Un domn deosebit, profesor exceptional si citind articolul de mai sus un parinte si familist de invidiat! Sa ne traiesti domnule profesor si sa ne vedem sanatosi la intilnirea de 25 de ani pe 8 iunie, 2012.
  LA MULTI ANI!
  4
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 10:31
  Daca ma intrebati, va povestesc de elevi faultati de dom profesor pe motiv ca nu fac pregatire la el, copii care invata acasa si nu ARE nevoie de pregatire de altfel. In rest, toate bune si frumoase
  0
  2
  Raportează
 • postat de livia
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 03:48
  O frumoasa poveste. Adevarata insa. Va multumim pentru articol. Sanatate si frumoase realizari familiei Ciuchina!
  Iubire - multa iubire, armonie - multa armonie tuturor!
  3
  0
  Raportează
 • postat de Basil
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 01:40
  Nu s-a mentionat legea lui OHM [fiind vorba de 2 autori de culegeri probleme fizica electricitate ] in stil CNVA :esti om cu mine sunt om cu progenitura ta.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.