* În Eparhia noastră, 40 de centre social filantropice, pe lângă cele 502 biserici existente în Galaţi şi Brăila * 1420 de tineri săraci ajutaţi să-şi continue studiile din fondurile proprii ale Eparhiei *
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, desfăşurată recent, la Centrul Eparhial, sub patronajul Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, a scos în evidenţă multitudinea faptelor bune săvârşite, în 2011, în comunitatea creştin-ortodoxă de la Dunărea de Jos. Eparhia noastră cuprinde două judeţe - Galaţi şi Brăila - localităţi care numără 912.327 persoane, potrivit recensământului (datele sunt încă provizorii) din 2011; în judeţul Galaţi trăiesc 507. 402 de suflete şi alte 304.925 în judeţul Brăila. Nu sunt încă prelucrate datele privitoare la aspectele legate de apartenenţa la o religie sau alta, dar se ştie că în această parte de ţară, ortodocşii, ca demni urmaşi ai Apostolului Andrei, sunt mai mult decât majoritari.
Potrivit Statutului BOR, jurisdicţional şi duhovniceşte socotind, la Dunărea de Jos, mai toate aceste suflete (cu excepţia semenilor din alte denominaţiuni) sunt păstorite de Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun - Arhiepiscopul Dunării de Jos.
502 biserici în Galaţi şi Brăila
La atâta suflare şi la nenumărate nevoi câte sunt în societatea românească, se înţelege că preocuparea „Bisericii Mamă a Poporului Român” (cum o numeşte Eminescu) nu se rezumă doar la aspectele pastoral-misionare şi culturale. Rugăciunea este transfigurată în faptă, iar fapta în rugăciune. În fiecare din cele peste 500 de parohii din Galaţi şi Brăila, Liturghia din zi de sărbătoare este continuată de o altfel de liturghie, cea săvârşită prin fapta bună creştinească pentru aproapele.
Astfel, în cursul anului 2011, pe lângă cele 502 locaşuri de închinare, câte numără Arhiepiscopia Dunării de Jos, preoţii şi creştinii au întins o mână de ajutor către mai multe categorii de persoane, atât prin cele 40 de centre social-filantropice din cele 706 instituţii şi servicii sociale la nivelul Patriarhiei Ortodoxe Române. La acestea se adaugă şi unele programe de ajutorare susţinute de parohiile Eparhiei noastre.
Un bilanţ al faptelor bune ne indică că, în 2011, dragostea creştină faţă de aproapele s-a concretizat în acordarea de ajutoare, financiare şi meteriale, în valoare de 761.620 lei. Suma a fost îndreptată pentru sprijinirea a 2.663 creştini, 54 de clerici din cătunele sărace, plus 107 parohii cu posibilăţi reduse de întreţinere. Amintita sumă a fost adunată bănuţ cu bănuţ, leu cu leu de la văduvă, de la sărac, dar şi de la bogat, atunci când a aprins o lumânare, a cumpărat o iconiţă sau o carte.
Beneficiarii
Din cele 107 biserici ajutate de creştinii din parohiile mai înstărite au fost susţinute 34 de parohii din zonele sărace, financiar şi material; alte 49 de parohii care nu reuşesc să-şi susţină cheltuielile curente decât parţial au fost sprijnite prin completarea diferenţelor de bani din fondul Arhiepiscopiei locale. De asemenea, 24 de biserici aflate în zone ultrasărace au reuşit să-şi continue activitatea de restaurare datorită bănuţului văduvei şi al săracului, redistribuit prin Eparhia noastră.
„Tinereţe şi credinţă”
În cursul anului trecut, prin programul „Tinereţe şi credinţă”, dragostea creştinească s-a îndreptat şi către 1420 de semeni (din cei 2663), în special tineri care Îl iubesc pe Dumnezeu şi care prin diferite activităţi şcolare şi extraşcolare au demonstrat ataşamentul lor faţă de valorile culturale şi spirituale al Bisericii noastre. Tot în anul 2011 s-au bucurat de milostivirea creştină şi studenţii săraci, unii dintre ei selectaţi pentru a primi bursa „Arhiepiscop Casian”, fond constituit din salariul de profesor universitar al Arhiereului Dunării de Jos. Gestul a permis ajutorarea şi continuarea studiilor pentru 24 de studenţi pe parcusul anului 2011.
Toate aceste fapte ne arată încă o dată că în Biserica lui Hristos „dar din dar” se face rai.