Mâini care schimbă destine

Mâini care schimbă destine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există operaţii reconstructive care pot schimba definitiv cursul vieţii pacienţilor. Nu mai sunt de ceva vreme opere de pionierat în medicină, dar succesul lor se bazează pe munca mâinilor sigure şi experimentate ale chirurgilor care au văzut şi au rezolvat multe cazuri.

O astfel de intervenţie a efectuat, zilele trecute, dr. Corneliu Marinescu, neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. În urmă cu doi ani, Daniel Pralea, din comuna Crăieşti, a ajuns la Urgenţe cu o plagă cranio-cerebrală. Avea pe atunci 26 de ani şi fusese lovit în cap cu o furcă. Starea sa era gravă şi zile în şir a stat în comă, luptându-se pentru supravieţuire. Pentru că medicii care au operat şi cei care s-au ocupat de recuperare au făcut tot ce le-a stat în puteri, dar şi pentru că Dumnezeu a vrut, Daniel şi-a revenit şi a părăsit spitalul după circa o lună de chin. A rămas cu un defect de vorbire, dar reuşeşte să îşi conducă propria viaţă.

Totuşi, ca să poată spera la un viitor normal, pacientul mai avea de făcut un mare pas. În urma intervenţiei neurochirurgicale care i-a salvat viaţa în urmă cu doi ani, Daniel a rămas fără o bună bucată de os din craniu, iar porţiunea respectivă îl făcea vulnerabil. În plus, aspectul inestetic al rănii vindecate îi răpea mare parte din şansele de a-şi întemeia o familie. A revenit la spital, iar dr. Corneliu Marinescu, cel care îl operase şi acum doi ani, i-a reconstruit porţiunea de craniu afectată. „Am folosit un ciment special, cu proprietăţi medicale. Există şi posibilitatea implantării unor plăci de titan, pe care însă noi nu le avem la dispoziţie. Merită menţionat faptul că porţiunea reconstruită nu are consistenţa osului cranian, ci pe cea a cimentului. Intervenţia a durat circa trei ore, iar pacientul se reface în condiţii bune”, a precizat dr. Corneliu Marinescu.

Într-adevăr, ieri-dimineaţă, la mai puţin de 48 de ore de la operaţie, Daniel era conştient şi optimist.

Citit 6764 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Februarie 2012 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.