Ouă „de aur” pe mesele gălăţenilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ouă „de aur” pe mesele gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţul de ordine al unui ou de găină, pe rafturile supermarketurilor, a ajuns la nu mai puţin de 1 leu, în ultimele zile. Scumpirea e una care se simte în buzunarul gălăţenilor, în condiţiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, se găseau în hypermarketuri şi ouă cu mai puţin de 50 de ani bucata.

La Kaufland, în Micro 19, am găsit ouă de 1,08 lei (produse în Ilfov), dar şi ouă de 1,05 lei din Giurgiu. La Real, cel mai bun preţ pe care l-am văzut e la cartonul cu 30 de ouă „Tip”. Acum câteva săptămâni, cartonul se dădea 13,99 lei, iar acum costă 22,49 lei, ceea ce înseamnă că de la 46 de bani, preţul oului (de categoria a treia, evident!) a  ajuns la aproape 75 de bani.

Şi chioşcurile stradale au ridicat preţurile. Cele mai ieftine ouă se vând cu 75 de bani bucata, iar cele mai scumpe cu 90 de bani.

Speculând piaţa autohtonă, au scumpit până şi moldovenii care trec zilnic Prutul şi vând în Piaţa din Micro 17 sau în Piaţa de Gross, de pe calea Prutului. Un ou mic şi cu coaja murdară (ce-i drept mai gustos decât cel frumos ambalat şi curat, de pe rafturile magazinelor) se dădea de obicei cu 50 de bani. Acum costă 75 de bani. 

„Noi am scumpit cu doar 5 bani!”

Directorului fermei de ouă Condor Matca SA, Ion Gavrilă, a declarat: „Este adevărat că noi am scumpit oul, începând de luni, dar cu doar 5 bani. Până acum dădeam oul cu 50 de bani plus TVA, iar acum îl vindem cu 55 de bani, plus TVA. Am observat, însă, că există şi comercianţi care au dublat preţurile la ouă, pe rafturi”.

De ce au crescut preţurile?

Prea multe explicaţii oficiale pentru creşterea cu peste 50 la sută a preţului ouălor în ultimele zile nu s-au dat, încă. Din tot ceea ce s-a spus până acum putem, totuşi, să tragem concluzia că există un cumul de motive speculate la maxim de producători şi comercianţi. Spre exemplu, stoparea temporară a importurilor de ouă din Polonia (care nu foloseşte baterii îmbunătăţite şi nu produce ouă de categoria a III-a în conformitate cu normele europene) le-a oferit producătorilor români posibilitatea să prindă mai multe contracte, dar şi să vândă mai scump. O cantitate mare de ouă a dispărut brusc de pe piaţă, aşa că în acest moment cererea este probabil mult mai mare decât oferta. Creşterea preţului era deci, previzibilă. Mai sunt şi alţi factori care ar fi putut contribui la creşterea preţului ouălor. Gerul i-a ars la buzunare pe patronii fermelor, care au investit mai mult în acest an în încălzirea halelor în care trăiesc găinile, iar acum vor să-şi scoată cheltuielile săltând preţurile. Apoi, drumurile blocate şi circulaţia în regim de iarnă au presupus costuri suplimentare de transport, care se reflectă acum în preţul mărfii de pe raft.

Situaţia de criză pare să fie o afacere bună şi pentru atât producătorul de ouă cât şi pentru intermediari şi pentru comercianţi.

Singurul pentru care viitorul sună a pagubă e gălăţeanul care plăteşte de două ori mai mult pentru un ou.

În ciuda încercărilor repetate, nu am reuşit, încă, să obţinem un punct de vedere din partea hypermarketurilor cu privire la creşterile bruşte de preţ. Vom continua să solicităm aceste puncte de vedere, dat fiind faptul că gălăţenii vor să afle de ce trebuie să suporte preţurile devenite peste noapte împovărătoare.


 

Ministrul Agriculturii: Preţul la ouă scade în săptămânile următoare

Ministrul Agriculturii consideră că majorarea preţului la ouă este generată de situaţia meteo şi de probleme pe lanţul de livrare din cauza noilor norme de îngrijire a păsărilor, dar speră că preţul va scădea în următoarele săptămâni, arătând că găina e "un organism viu" care face ouă în continuare. "Preţul la producător nu s-a schimbat la ouă. Săptămâna trecută s-au livrat de la producători 1,2 miliarde de ouă. Creşterea preţului pe piaţă este o conjunctură momentană, cauzată şi de situaţia meteo din ultimul timp, şi probabil că cei care fac comerţ şi ştiu că, dacă nu mai vin ouă din import acum, că este mai greu pentru că s-au impus noi norme de bunăstare la păsările ouătoare, că nu mai este o ofertă aşa de mare pe piaţă, probabil că au crescut preţul", a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, citat de Mediafax.


 

Citit 2689 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.