Bolnavii de cancer din Galaţi au medicamente

Bolnavii de cancer din Galaţi au medicamente
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ciuda isteriei care s-a creat în ultimul timp, referitoare la terminarea stocurilor de medicamente pentru bolnavii de cancer, cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi spun că judeţul nostru are încă destule rezerve pentru aceşti bolnavi. Chiar dacă unele medicamente nu mai pot fi achiziţionate, ele pot fi înlocuite cu altele, care îndeplinesc aceeaşi funcţie. Problema cu aceste substanţe constă în faptul că preţul cu care pot fi cumpărate depăşeşte uneori cu mult preţul de achiziţie al vechilor medicamente.

Avem morfină datorită comenzilor suplimentare

„Pentru că în decembrie am fost anunţaţi de faptul că firma care produce morfină retard şi alte analgezice opiacee se va retrage din România, am făcut o comandă suplimentară. Acest lucru are ca rezultat faptul că în momentul de faţă avem morfină, faţă de alte spitale din ţară. Cu toate acestea, nu avem informaţii referitoare la cantităţile de diferite analgezice folosite în tratarea cancerului, care se mai găsesc încă în depozite”, ne-a declarat şefa secţiei de Oncologie, dr. Rodica Vasile.

Citostaticele care lipsesc pot fi înlocuite

„În momentul de faţă ne lipseşte tamoxifenul, medicament ce este folosit în tratamentul cancerului la sân. Totuşi, situaţia nu este una îngrijorătoare, deoarece putem include alt produs în schema de chimioterapie, cu efecte similare. Un alt citostatic pe care am fost nevoiţi să-l înlocuim este fluorouracilul. Cu toate că situaţia este mai specială, ceea ce contează e faptul că toţi pacienţii vor primi tratamentul corespunzător, chiar dacă vom mai fi nevoiţi să înlocuim unele dintre medicamente”, continuă dr. Vasile.

Ce ne lipseşte, totuşi?

Deşi toate celelalte citostatice pot fi înlocuite, este şi un medicament pentru care nu există substitut. Acesta se numeşte Bleomicin şi este folosit pentru tratamentul cancerului la testicule şi al diferitelor tipuri de limfom. Cu toate acestea, sursa citată ne-a explicat faptul că se pot face mai multe scheme de chimioterapie, în care să se suplinească lipsa acestui medicament prin folosirea unei combinaţii de alte citostatice.

Preţuri de achiziţie mult mai mari

Şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, ne-a explicat faptul că tratamentele care înlocuiesc citostaticele care erau folosite până acum au dezavantajul că sunt foarte scumpe. Costurile pentru aceste medicamente sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Citit 4904 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.