Pensii şi suflete îngheţate

Pensii şi suflete îngheţate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Secretarul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere este hotărât să adune semnături pentru excluderea europarlamentarilor români din PE

Sala mică de şedinţe a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost, ieri, plină la refuz de pensionarii veniţi să asiste şi/sau participe la prima adunare generală a Alianţei Pensionarilor  pentru Conciliere Galaţi. La masa şefilor alianţei s-au aflat, în premieră,  şi reprezentanţi ai altor asociaţii de profil – Costică Chihaia, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor, dar şi Ion Petrea, din partea asociaţiei de pensionari de la Brăila.

Dacă din punct de vedere al dorinţei de unificare (exprimată inclusiv prin prezenţa celorlalţi reprezentanţi ai pensionarilor) lucrurile sunt clare şi par să meargă spre bine, nu se poate spune acelaşi lucru despre sincronizarea dorinţelor pensionarilor cu actuala situaţie de la nivel naţional. În timp ce pe televizoare se scria cu litere de-o şchioapă faptul că „îngheaţă pensiile şi salariile”, sau că pensiile nu vor creşte în acest an cu mai mult de cinci la sută, în două tranşe, cei 100 de pensionari gălăţeni îi ascultau pe liderii lor exprimând alte doleanţe, ce-i drept, justificate, dar, totuşi, nerealizabile, în condiţiile crizei, precum majorarea punctului de pensie cu 50 şi, respectiv, 25 la sută, pentru grupele I şi a II-a de muncă.

"O criză mincinoasă!"

De altfel, pensionarii gălăţeni păreau că nu cred  foarte mult în teoria crizei – „o criză mincinoasă!”,  s-a exprimat unul din vârstnici -, iar liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere, Vasile Panţuş, a spus că „am înţeles că este criză şi suntem de acord să nu ne mai dea drepturile pe care le cerem acum, să ni le dea din septembrie, de pildă, dar să ni le dea retroactiv”.

Discuţiile au abordat tot felul de probleme: de la aplicarea OG 100 privind grupele de muncă, până la cota unică de impozitare pe care Alianţa ar vrea ca Guvernul să o schimbe în cotă de impozitare proporţională cu veniturile. Decizia Curţii Constituţionale cu privire la OUG 230 a fost şi ea încondeiată de Vasile Panţuş, nemulţumit că, odată cu anularea ordonanţei, s-a păstrat în vigoare posibilitatea unor pensionari de lux cu salarii bugetare de sute de milioane.

„Noi, clasa muncitoare, după pensie,  mergem să lucrăm în sistemul privat, dacă mai vrem să lucrăm; ei, nu”, a spus Panţuş, cerând eliminarea pensionarilor de lux din sistemul bugetar, dar uitând că o parte din „clasa muncitoare” – precum profesorii, medicii, asistenţii personali, nu au unde să lucreze în sistem privat, chiar dacă ar vrea… 

Apel la  unitate

Declararea zilei de 29 ianuarie „Ziua Naţională a Săracilor” şi sloganul lansat către politicieni „fiţi voi primii şi vă urmăm şi noi” de către Vasile Panţuş nu au strâns mai multe aplauze la scenă deschisă decât declaraţiile viceliderului Ilie Popa, care a amintit, cu regret, de ce spunea primul lider al Alianţei, Ion Purice: „vreau să am pensia astăzi, nu mâine, vreau să mor sătul!”.

Popa a făcut apel la unitate şi a spus cum intenţionează să atragă atenţia aleşilor asupra pensionarilor: „vom strânge semnături de la toţi membrii şi le vom trimite la preşedinte, la premier şi la Uniunea Europeană, solicitând să fie retraşi parlamentarii europeni români, pentru că România nu este un stat european, ci o ţară în care pensionarii nu sunt respectaţi”.  

Acuzaţiile la adresa conducerii Casei Judeţene de Pensii care nu calculează corect pensiile, aduse de pensionarul Gheorghe Zisu – care a recunoscut că are 14 procese deschise cu Casa -, sau „capcanele programului anticriză”, spuse de Emil Toderaşc, au fost ascultate de pensionari, care au dat dovadă, astfel, de nevoia lor de a se întâlni, a discuta, pro sau contra, pe marginea nivelului scăzut de trai.

Că unii înţeleg legile mai bine decât specialiştii, sau alţii susţin informaţii eronate, mai puţin contează. Concluzia este una singură, exprimată foarte bine de unul din participanţi: „Până să îngheţe pensiile, ne îngheaţă sufletul!”.

Explicaţie foto: "Sala de şedinţe a fost plină ochi de pensionari"

Citit 1458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.