Profesor universitar, îmi agresez psihic soţia

Profesor universitar, îmi agresez psihic soţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Directoarea executivă a Fundaţiei „Familia” susţine că era de mult  nevoie de o lege care să  apere victimele violenţei în familie * Adăpostul temporar pentru mama şi copil are numai 20 de locuri, mai mult decât insuficient pentru a veni în sprijinul tuturor cazurilor *

„Suntem ţara în care, pe un vid legislativ, bărbaţii din toate păturile sociale au rămas la obiceiurile ancestrale de a-şi agresa consoartele. Ca urmare, o lege pentru îngrădirea violenţei în familie e mai mult decât binevenită. Ea trebuia dată de mult, nu să se ajungă la situaţia actuală. Sunt mii şi mii de femei care suportă agresiuni fizice, psihice şi verbale pentru că nu-şi permit să plece cu copiii de sub acoperişul sub care trăiesc cu soţul violent”, ne-a declarat directoarea executivă a Fundaţiei „Familia”, Mariana Robea.

Este ştiut că această fundaţie este printre puţinele din regiunea sud-est care au un centru pentru victimele violenţei în familie. Dar cele 20 de locuri ale Adăpostului temporar pentru mamă şi copil nu sunt suficiente pentru sprijinirea tuturor celor care au sunat şi au cerut ajutor la Fundaţia „Familia”.

Soţul violent este dat afară din casă

„Este motivul principal pentru care o astfel de lege trebuia dată de mai  multă vreme. De obicei, femeile îndură violenţa sub orice formă pentru că nu au unde să plece. Cazurile grave erau cazate temporar la noi. Dar avem prea puţine locuri pentru câte solicitări sunt. Faptul că soţul agresor este dat afară din casă şi primeşte ordin de restricţie şi amendă rezolvă întrucâtva această problemă. Femeile vor avea mai multă susţinere legală pentru a se separa de agresor. Până acum, noi anunţam poliţia iar legea permitea ca soţul violent să primească doar amendă administrativă.

Acum, această lege coroborată cu prevederile codului penal care va apărea în vară, duc agresiunile fizice în zona penalului. Soţul care-şi bate femeia va săvârşi o faptă penală pentru care organele competente se vor putea sesiza din oficiu”, spune Mariana Robea. Aceasta speră ca metodologia de aplicare să fie clară şi explicită astfel încât să se poată pune în aplicare. Şi bărbaţii şcoliţi îşi agresează consoartele Directoarea de la „Familia” susţine că în ani de zile a cunoscut diverse femei agresate fizic, psihic sau verbal, din toate păturile sociale. Fenomenul era destul de răspândit deoarece erau lăsate fără apărare.

„A venit la mine să o consiliez o profesoară, lector universitar. Soţul ei, la fel, lector universitar o agresa psihic. Îi îngrădea dreptul să-şi cheltuiască banii, o controla la sânge pentru orice, îi vorbea urât şi o umilea de faţă cu copiii. Din cauză că nu ar fi primit apartamentul în întregime, nu voia să dea divorţ, deşi nu o mai lega nimic de acel om”, povesteşte Mariana Robea.

Laborantă la şcoală, caut adăpost pentru copii

Tot printre femeile care recent au fost internate la adăpostul Fundaţiei „Familia” este o laborantă de la o şcoală, cu patru copii. Cei mari sunt elevi la Liceul de Artă şi la Seminar, iar cei mici la şcoli generale. „Toţi învaţă foarte bine. Soţul a intrat în disponibilizări la SIDEX, a jucat toţi banii din salariile compensate la cărţi sau i-a băut. A devenit violent pe fondul problemelor financiare, avea rate la casă şi nu mai reuşea să le plătească, toată familia fiind susţinută din salariul de laborantă al mamei”, mai spune directoarea de la „Familia”.

Înjunghiată în lift

Aceasta mai spune că e bine că legea impune şi un ordin de restricţie pentru soţii agresori, acest lucru fiind în măsură să-i apere inclusiv pe lucrătorii de la fundaţie.

„Am avut cazuri în care soţii furioşi că le-au plecat victimele de acasă, le-au urmărit când îşi luau copiii de la şcoală, au venit la fundaţie şi ne-au spart geamurile. Apoi a urmărit-o şi a înjunghiat-o în lift. Noroc că n-a fost mortal. E un caz mediatizat în urmă cu trei ani. Dar s-a aşteptat ca să moară o femeie în Bucureşti şi abia apoi s-a dat legea, care stă, în mod inexplicabil de un an la sertar, nepromulgată”, mai spune directoarea de la „Familia”.

Lege incompletă

Deşi recunoaşte că legea proaspăt promulgată rezolvă multe dintre problemele victimelor violenţelor domestice, Mariana Robea susţine că mai sunt încă  o serie de aspecte nerezolvate.

„Nu ştiu cu ce ONG-uri s-au consultat cei de la Putere, pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Trebuia să prevadă că femeile care provin din familii foarte sărace şi nu au niciun venit să poată obţine certificat medico-legal, acesta să fie gratuit. Sau medierea înainte de divorţ. Sunt multe femei care nu şi-o permit.  Acestora ar trebui să le acorde statul nişte înlesniri şi nişte gratuităţi”, susţine interlocutoarea noastră.

Mariana Robea mai spune că a fost inclusiv sunată de femei din judeţele limitrofe care au dorit adăpost la centru deschis în cadrul fundaţiei, semn că statul nu s-a îngrijit de aceste aspecte deloc, până în prezent.

„Fundaţia noastră rămâne în continuare deschisă celor care solicită ajutorul. Dacă nu putem oferi un adăpost, măcar sfaturi şi consiliere”, declară Mariana Robea. Aceasta susţine că poate fi oricând contactată la telefon 0749097133.

Citit 2263 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.