Comisarii de mediu pregătesc controale la grătare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Comisarii de mediu pregătesc controale la grătare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Amenzile ajung până la 5.000 de lei
  • Pentru administratorii zonelor de agrement, sancţiunile sunt de zece ori mai mari

Legea picnicului a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu mai puţin de două săptămâni, iar comisarii de mediu se pregătesc deja să ia la puricat zonele verzi din interiorul şi din afara localităţilor. „După publicarea Legii picnicului în Monitorul Oficial al României, vom declanşa controale în zonele special amenajate pentru ieşirile la iarbă verde, dar şi în zonele rezidenţiale. Totodată, vom efectua verificări în urma sesizărilor primite de la gălăţeni cu privire la amenajarea de grătare în zone interzise”, a declarat şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

Amenzi piperate pentru grătare

Legea picnicului nu le mai permite cetăţenilor să facă un grătar printre blocuri, de exemplu, ci doar în zonele special amenajate de către autorităţi pentru acest tip de activităţi. Cei care nu se conformează acestei obligaţii riscă sancţiuni pecuniare cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei. Legea nu prevede, însă, restricţii pentru cei care stau la case. „Comisarii de mediu nu au acces în curţi, indiferent cât de aproape se află acestea de blocuri”, a precizat Mihai Turcu.

În ceea ce îi priveşte pe cei care merg la picnic într-o zonă special amenajată, ei riscă, la rândul lor, amenzi, dacă nu respectă regulile de conduită instituite în acel perimetru. În aceste cazuri, sancţiunile pornesc de la 100 de lei şi ajung până la 5.000 de lei. Astfel, cetăţenii care varsă pe sol, într-un lac sau într-un râu apa cu care şi-au spălat grătarul şi accesoriile acestuia pot plăti o amendă de 100 până la 200 de lei, iar cei care nu depun deşeurile selectiv în pubele ori care distrug amenajările de orice fel din zona de picnic riscă să achite între 100 şi 500 de lei. Petrecăreţii care îi deranjează pe ceilalţi sunt amendaţi cu 200 până la 400 de lei, iar cei care nu duc gunoiul la pubele riscă sancţiuni cuprinse între 200 şi 2.000 de lei. De la 300 la 3.000 de lei pot scoate din buzunar cei care nu respectă liniştea publică şi bunele moravuri, dar şi cei care aruncă pe jos ţigări sau chibrituri aprinse. Mult mai mult, între 2.000 şi 5.000 de lei, riscă să plătească cei care nu supraveghează focul în permanenţă şi cei care îl aprind în alte locuri decât cele special amenajate.

Amenzi de zece ori mai mari pentru administratorii zonelor de picnic

Şi administratorii zonelor indicate sau amenajate pentru picnic pot fi sancţionaţi de Garda de Mediu, dacă nu-şi respectă obligaţiile prevăzute de Legea picnicului. Între acestea se numără amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea focului, amplasarea de containere destinate colectării selective a deşeurilor şi de toalete ecologice, delimitarea zonei destinate parcării autovehiculelor şi înfiinţarea de pichete de stingere a incendiilor. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei.

Citit 2755 ori Ultima modificare Duminică, 25 Martie 2012 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.