Coadă pentru clasa I, la Colegiul „Cuza”

Coadă pentru clasa I, la Colegiul „Cuza”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ora opt fără cinci, Colegiul „Cuza”, ziua de 2 februarie (ieri –n. r.) – dată programată pentru înscrierea la clasa I, pe cele 25 de locuri disponibile. În faţa uşii sunt adunaţi deja 25 de părinţi. Unii dintre ei au păzit zidurile şcolii de la trei dimineaţa, ca să fie siguri că-şi vor înscrie copiii la „Cuza”,  s-au trecut pe o listă, aşa cum se întâmpla pe vremurile ceauşiste la cozile la lapte. 

Ca urmare, cele 25 de locuri fuseseră ocupate înainte să înceapă practic înscrierea. Dacă cineva s-ar fi prezentat la ora opt fix, aşa cum preciza anunţul publicitar dat în ziar de către conducerea liceului, considerând că e suficient de devreme să-şi poată înscrie copilul, ar fi avut neplăcuta surpriză să constate că locurile fuseseră ocupate peste noapte.

În toiul nopţii, la poarta colegiului

Directorul de la „Cuza”, Gabriel Enache, ne-a declarat însă că nu au fost asemenea cazuri. Cei 25 de părinţi care se aflau pe liste nu au fost tulburaţi de niciun întârziat care să ceară drepturi egale cu ei. Formalităţile de înscriere, respectiv preluarea şi verificarea   dosarelor, au durat până la ora 9.20. Abia după această oră, ne-a precizat directorul unităţii, au început să sosească şi alţi doritori care au fost nevoiţi să renunţe la visul de a-şi da puştii la colegiu în clasa I.

„Noi am început înscrierea aşa cum am dat anunţ în ziar. A trebuit să ţinem cont de lista întocmită de părinţi. Persoana care era prima pe listă spunea că a venit la ora trei dimineaţa. Având în vedere că nu mai avem voie să dăm testări la clasa I, am decis să aplicăm metoda înscrierii în ordinea venirii, până la epuizarea locurilor. Aşa am făcut şi anul trecut. Însă atunci a durat ceva mai mult. Înscrierea s-a încheiat la ora 15.00, în prima zi”, ne-a declarat directorul Colegiului „Cuza”.

Înscrişi la şcoală, din maternitate?

Cum nu avem dovezi să putem spune că părinţii veniţi cu noaptea-n cap la uşa liceului au fost sfătuiţi de cineva să facă aşa ceva, nu ne rămâne decât să acceptăm faptul că românii se dovedesc a fi din ce în ce mai inventivi când vine vorba să-şi adjudece ceea ce cred că li se cuvine. Nu putem să nu ne întrebăm care va fi varianta pentru care vor opta părinţii la anul ca să-şi înscrie copiii la „Cuza”.

Anul trecut, înscrierile s-au terminat la ora 15.00. Anul acesta ele au fost finalizate (printr-o listă care a avut valoare de lege) la opt fără cinci, adică înainte de a începe înscrierea oficial.

Nu e exclus ca, la anul, isteria părinţilor să ajungă până acolo încât să înceapă listele chiar din timpul verii. Aşa, în câţiva ani se va ajunge la metoda înscrierii la clasa I încă din maternitate, imediat ce odorul are un certificat de naştere. Sau, de ce nu?,  la concepţia copilului doar ca să avem un loc rezervat la şcoală!

Literele la… Colegii

Nu poţi să condamni nişte oameni că-şi doresc ce-i mai bun pentru odraslele lor. Însă e de necrezut că la şcolile din jur (Şc. 24, Şc. 25, Şc. 28, Şc. 26 ) nu există măcar una sau două învăţătoare la fel de bune ca şi la Colegiul „Cuza”. Atunci ce-i mână pe toţi în luptă? Şi încă în miez de noapte…

Nu cumva e vorba şi despre dorinţa de a  trece pe CV-ul copilului că a învăţat să scrie şi să citească „la colegiu”?

Citit 2014 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.