Zeci de medici gălăţeni au asistat la sfârşitul săptămânii trecute la prezentările prilejuite de Ziua Mondială a Sănătăţii, care s-au desfăşurat în amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Dacă în 2011 tema de interes a fost combaterea rezistenţei la antibiotice, în acest an s-a discutat despre sănătatea vârstnicilor şi strategiile care ar trebui adoptate în Sănătate pentru soluţionarea acestor probleme. Printre alţii, au prezentat prof. dr. Aurel Nechita, prof. dr. Dumitru Cristea, prof dr. Dorel Firescu, dr. Costinela Georgescu şi dr. Manuela Arbune. Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată, printr-un raport, şi la nivelul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.
„Numărul pacienţilor vârstnici creşte şi în România, deşi nu la fel de repede ca în restul Europei. Dacă, în 2001, 73.000 de gălăţeni din 643.000 erau trecuţi de 65 de ani, în 2011, dintr-o populaţie de aproximativ 606.000, peste 83.000 de oameni aveau peste 65 de ani. Mai mulţi pacienţi vârstnici înseamnă şi costuri mai ridicate în privinţa tratamentelor medicale. Astfel, în 2001, doar circa 16 la sută dintre pacienţi aveau peste 65 de ani, iar în 2011 procentul acestora era de deja 24,5 la sută din totalul pacienţilor”, precizează dr. Valentin Boldea, directorul-executiv al DJSP Galaţi.
Cauzele creşterii numărului de vârstnicii se datorează atât scăderii continue a natalităţii, cât şi creşterii speranţei de viaţă.
În ultimii 20 de ani, în Europa s-a dublat numărul persoanelor trecute de 60 de ani. În acelaşi timp, persoanele trecute de 80 de ani sunt de trei ori mai numeroase. Cum natalitatea a scăzut, se impune adoptarea unor politici de sănătate publică care să aibă în vedere, într-o mai mare măsură, problemele cu care se confruntă vârstnicii.