Borş de peşte în Duminica Floriilor

Borş de peşte în Duminica Floriilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* 200 de gălăţeni s-au bucurat şi în acest an de câte o porţie din delicioasa ciorbă de peşte făcută la cazan *

 

Ca de obicei, oamenii care au mers duminică la prânz să primească un castron cu ciorbă de peşte din partea Bisericii Precista s-au aşezat la coadă cu câteva ore înainte de miezul zilei, atunci când se încheie slujba de Florii şi preoţii vin să binecuvânteze mâncarea.

În linişte, nu ca în alţi ani când ieşea cu îmbulzeală, cele 200 de castroane goale au fost repede umplute cu ciorbă la cazan şi au ajuns la oamenii înfometaţi. Locurile de la masă au fost insuficiente, motiv pentru care enoriaşii au fost nevoiţi să găsească alte locuri pentru a pune castroanele cu mâncare. Pe jos sau între pereţii bisericii fortificate, n-a contat foarte mult, important este că au prins o porţie de mâncare.

„Cum să nu fie bună, nici nu se compară cu cea de acasă. Este normal, este făcută la cazan”, spune o bătrânică în timp ce „înfulecă” cu multă poftă.

Şi mai îmbucurător este faptul că deşi pare un gest creştinesc dedicat mai mult celor săraci, la coadă au stat şi femei bine îmbrăcate, dar şi bărbaţi la costum şi cravată.

Din păcate, şi în acest an am sesizat acelaşi lucru ca şi în 2011: oamenii nu mai respectă tradiţia de Florii, în sensul că mai întâi ar fi trebuit să intre în biserică, să asiste la slujba dedicată intrării lui Isus în Ierusalim, după care, la ieşire, să primească şi un castron cu ciorbă de peşte.

Citit 1476 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.