Pericol de epidemie la Galaţi - Criză de vaccin antirabic

Pericol de epidemie la Galaţi - Criză de vaccin antirabic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Dozele de vaccin antirabic din stocul DSP Galaţi mai ajung doar pentru câteva zile * Firmele care produc acest vaccin întârzie cu onorarea comenzilor * De trei săptămâni, persoanele care au intrat în contact cu bolnavi de TBC nu mai pot fi diagnosticate *

După ce mai multe instituţii sanitare din ţară au anunţat că nu mai dispun de stocuri de vaccin antirabic, acum a venit şi rândul judeţului nostru să intre pe sistem de avarie. Aşa cum reiese din datele furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, cererea de vaccin antirabic a crescut de la 110 – 120 de doze cât era în lunile precedente, la aproximativ 200 de doze în luna aprilie.

„Această mărire a fost cauzată de apariţia unor focare noi de infecţie cu rabie la graniţa judeţului nostru cu judeţele Vrancea şi Vaslui. Deşi cazurile de infecţie nu au fost înregistrate în judeţul Galaţi, populaţia din zonă a fost vaccinată preventiv, ceea ce a condus la creşterea numărului de fiole folosite”, ne explică dr. Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi. „În momentul de faţă dispunem de o rezervă de 50 de doze de vaccin, ceea ce este insuficient. Însă, aşteptăm ca firma de la care am făcut comanda să ne aducă vaccinul cât mai repede”, adaugă dr. Boldea.

Cu toate că ne-a confirmat întru totul această situaţie, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita, se arată mai pesimistă în privinţa perioadei imediat următoare. „Deşi momentan mai avem încă doze de vaccin antirabic, numărul pacienţilor care trebuie vaccinaţi se menţine la cote ridicate. Am făcut comandă la mai multe firme şi acum aşteptăm să-şi onoreze aceste comenzi, pentru a nu ajunge în situaţia de a rămâne fără vaccin”, precizează dr. Debita.

TBC-ul nu mai poate fi depistat

O altă problemă, de data aceasta şi mai stringentă, este reprezentată de epuizarea soluţiei de testare tuberculinică (PPD) de la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi. Potrivit dr. Boldea, de trei săptămâni spitalul TBC nu mai are această soluţie, ceea ce face imposibilă testarea pentru depistarea infecţiei cu TBC a persoanelor care au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu boala determinată de bacilul Koch.

“Motivul pentru care nu mai dispunem de această substanţă este legat de faptul că ea nu mai este produsă de Institutului Cantacuzino”, este de părere dr. Marilena Tănase, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al TBC.

Pe plan naţional, problema a ajuns să fie dezbătută şi de către Avocatul Poporului. “O asemenea situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii, ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor necesare”, se arată în comunicatul de pe site-ul acestei instituţii.

Citit 1972 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2012 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.